Eiffeltornet fattat eld
Pixabay

Inte har väl Eiffeltornet fattat eld – VFX och CGI är inte helt lätta att ha koll på …..

PÅ social media sprids filmer som visar hur Eiffeltornet fattat eld, men inte stämmer väl det, eller har vi missat något?

Filmer av lågorna har setts miljontals gånger och har fått tusentals kommentarer och gilla-markeringar – men det finns mer än vad man kan se.

En särskilt framträdande video som blivet extremt viral, först på TikTok och senare på X, visar hur Eiffeltornet brinner, med sirener i bakgrunden.

Förutom att ha fått miljontals visningar har den också fått massor av kommentarer som undrar om det är sant, och om några har skadats.

Det enkla och sanna svaret är nej, det har det inte – för bilderna är inte äkta.

Man luras av VFX och CGI

Eiffeltornet fattat eld
Pixabay

Du kan själv kolla på olika livestreams från Eiffeltornet, och ingen visar någon brand eller några tecken på brandskador.

Det finns heller inget på det officiella Eiffeltornets webbsida: det har inte heller kommit några tillkännagivanden, och det är fortfarande öppet för besökare.

Faktum är att videon först delades på YouTube redan förra året, men som nu fått stor spridning, skriver euronews.

Och om du tittar på dess titel kan du se att den är taggad med VFX – ”For Visual Effects” – och CGI – ”Computer Generated Imagery”.

Så detta är inte någon brand som hotar ett av världens mest kända landmärken.

videon delats flitigt under falska förevändningar, har massor av andra liknande vilseledande bilder börjat spridas.

Inte har väl Eiffeltornet fattat eld

Ett annat montage visar riktiga bilder från branden i Notre Dame-katedralen 2019, men som felaktigt kopplas till en brand i Eiffeltornet.

Det är värt att påpeka att det inte har förekommit några uttalanden alls från myndigheterna om ett så ikoniskt landmärke verkligen hade fattat eld.

Frankrikes president Emmanuel Macron har inte sagt något, och det har inte kommit några uttalanden från räddningstjänsten i Paris.

Jämför det med branden i Notre Dame, som fick stor internationell uppmärksamhet i media..

Så oroa dig inte: Eiffeltornet står fortfarande där i all sin glans, i alla fall för tillfället…..