Europas äldsta karta – en 4000 år gammal stenplatta som förvarades i källaren

En stenplatta, utmejslad med invecklade linjer och motiv från bronsåldern, har visat sig vara Europas äldsta karta, säger forskare.

Med hjälp av högupplösta 3D-scanningar och fotogrammetri kunde forskarna granska ”Saint-Bélec-plattan” – en graverad och delvis trasig stenplatta som hittades redan år 1900, men som glömdes bort i nästan ett sekel.

Forskare och arkeologer från Frankrike och Storbritannien säger att den nya studien har avslöjat att den faktiskt utgör den äldsta kartografin av ett känt territorium i Europa.

Forskare upptäckte att plattans topografi liknade en dal där stenens linjer representerar floder.

Den stora stenplattan har minst sagt haft ett hektiskt liv, den hittades under en utgrävning i västra Bretagne och har troligtvis använts vid en begravningsritual under tidig bronsålder (mellan 1900 och 1640 f.Kr.).

Vid tidpunkten för utgrävningen var plattan redan trasig och saknade sin övre halva.

Den hamnade i ett privat museum för att sedan hamna vid ”National Museum of Archaeology” där den från 1990-talet förvarades i museets källare, men togs upp igen 2014.

Hittades i västra Bretagne

Bretagne
Image by Christel SAGNIEZ from Pixabay

Efter att ha studerat den ”återupptäckta” plattan fann forskarna att sniderierna liknade en karta med upprepade motiv sammanfogade av linjer.

De märkte att dess yta medvetet var 3D-formad för att representera en dal, med linjer i stenen som var tänkt att skildra ett nätverk av floder.

Teamet märkte likheter mellan dess gravyr och delar av landskapet i västra Bretagne, där territoriet på plattan verkar visa en region längs floden Odet.

Clément Nicolas, forskare vid Bournemouth University och huvudförfattare till studien sade till CNN att upptäckten ”belyser den kartografiska kunskapen i förhistoriska samhällen.”

Europas äldsta karta

Europas äldsta karta
Europas äldsta karta. Image credit: Bournemouth University

Men det finns fortfarande många frågetecken kvar, inklusive varför plattan blev förstörd.

”Saint-Bélec-plattan skildrar territoriet för en starkt hierarkisk grupp som vaksamt kontrollerade ett territorium i tidig bronsålder, och att bryta stenen kan ha varit en markering mot området” spekulerar Nicolas.

Studien publicerades i franska ”Bulletin de la Société préhistorique française”.

Mer läsning till dig

Senaste inläggen