Europas klockor har tappat flera minuter på grund av en tvist mellan Serbien och Kosovo


Europas klockor går långsammare, och det är inte bara sekunder vi pratar om, det är upp till ca sex minuter efter rätt tid, vi pratar om.

Problemet, som startade i mitten av januari, påverkar dock inte smartphones eller datorer, det påverkar inte heller oss här i Norden.

Europas klockor går långsammare

Så länge man inte missar bussen eller tåget varje dag så spelar det ju inte så stor roll. Men oavsett vad man råkar ut för, så är det de östeuropeiska nationerna Kosovo och Serbien, som orsakat detta strul.

Den bisarra tvisten mellan de två länderna gör att klockor över hela Europa går ca sex minuter efter rätt tid.

Debatten handlar om det europeiska elnätet som drivs av elleverantörerna Entsoe. Nätet ger ström till cirka 25 europeiska länder, inklusive Spanien, Nederländerna, Polen och Turkiet.

Europas klockor går långsammare
Europas klockor beter sig skumt

Alla länder som ingår i nätverket måste generera tillräckligt med el för att driva en synkroniserad frekvens så att klockenheter körs på rätt tid.

Kosovo har enligt uppgifter inte genererat tillräckligt med el och skyller i sin tur på Serbien. Enligt BBC har landet enligt lag en skyldighet att hjälpa sina grannar vid elkris.

Men Serbien hjälpte inte till, vilket ledde till att frekvensen sjönk, vilket i sin tur ledde till att andra länder förlorade energireserver, och klockorna började sacka efter. Skönt att inte Vattenfall har hamnat i denna oreda!

Europas klockor går långsammare

John Hyphen🗳 reder ut röran på Twitter
https://twitter.com/JohnHyphen/status/971402820091105282/photo/1

Advertisements

Fler från kategorin - WTF

Du kanske även diggar