Publicerat i

Hur kan något suga så mycket som Facebook – kanske dags att kliva av

Facebook suger och man får en känsla av att de tabbat sig. Det är ett bolag som verkar skrupelfria. Inte bara har de lagt beslag på drygt 2 miljarder användares data, de får mångmiljonbidrag från svenska staten för sina serverhallar, men betalar de någon skatt här, NJET.

De trixar med avancerade skatteupplägg för att undgå skatt, men kräver att vi vanliga skattebetalare ska bidra till deras affärsmodell.

Facebook suger

Facebook suger

De vill ha alla våra uppgifter, de vill veta precis allt om oss, men kan själva inte ens ställa upp på en intervju angående bidraget från svenska staten.

Att jag skrev NJET i föregående stycke leder osökligen till de ryska trollfabriker som spred extremt mycket falska nyheter som smutskastade Hillary i det senaste valet i USA.

Sedan exploderade hela skandalen med ”Cambridge Analytica”, som tankat ner folks personliga data utan deras medgivande, och Facebook stod där med brallorna nere.

Facebook suger

Som användare blir man mer och mer frustrerad, tonvis med notiser om att X har publicerat en bild, Y har kommenterat, Z har uppdaterat sin status….  Sedan alla dessa videos i flödet som förstör för många av skaparna.

På Youtube räknas en visning först efter ca 20 eller 30 sekunder, men på Facebook räknas den som sedd när den passerat ditt flöde??? Det gör att vissa ”snor” filmer från Youtube och återpublicerar dem på Facebook, då de av naturliga orsaker får mycket fler visningar.

Facebook suger

Kommer ihåg att jag såg den ”thailändska polismannen som kramade knivmannen”, samma dag den lades ut på Youtube, den hade några hundra visningar, sedan kom Newsner och återpublicerade den på FB med en snyftande rubrik, vips så hade den typ 50 miljoner visningar och 10 milj delningar, minns inte siffrorna riktigt.

FB kickade dock igång som ett sätt att hålla kontakt med vänner, men sedan förvandlades plattformen till ett socialt och politiskt monster som dränker det mesta.

Facebook suger

Det som suger rejält är de korkade algoritmerna, varje gång man loggar in på Facebook så visas inlägg som är några dagar gamla, bara för att jag råkade gilla personens inlägg just då, kanske även postat av en person jag knappt känner.

Jag visas slumpmässiga inlägg som har en total avsaknad av kronologisk ordning, och som jag ofta inte alls är intresserad av. Sidor eller personer jag följer försvinner i mitt flöde, om jag inte interagerat med dem under typ de senaste dagarna.

Jag skrollar och skrollar för att hitta något nytt, något som jag inte tidigare gillat, men förgäves. Filterbubblan är som ett kompakt mörker, den är total.

Facebook suger

Visst gillar jag vissas saker som dyker upp i flödet, men man blir jävligt less på att aldrig få se allt mina vänner postar, bara algoritmstyrda inlägg som FB bestämt att jag vill se, och som jag ofta INTE vill se….

Då är det mer ärligt på Twitter där du kan se folks inlägg i kronologisk ordning, bara en sån sak.

Facebook har som målsättning att vi ska ägna mer tid åt att interagera med varandra, vilket innebär att nyheter trängs undan och mer extrema ”åsikter” som engagerar klick, får större bäring och slagkraft.

Hela idén med att öka integrationen med dina vänner faller på det faktum att det är Facebook som bestämmer vilka vänner du ska interagera med, baserat på algoritmer och där transparensen är lika med NOLL.

Allt detta kommer från företaget som hävdar att de vill föra samman världen. Inte bara bidrog de med att skapa ett av de mest polariserande valen i USA: s historia, de misslyckas kapitalt med att stoppa spridningen av all dynga, som kanske avgjorde valet.

Smaka på det, FB bidrog till att falska nyheter fick en enorm spridning, och som kanske avgjorde valet i ett av världens största demokratier….Det är så totalt skrämmande och overkligt.

Facebook suger

De säger att de rättar till problemen, men varför känns det som att det går åt fel håll? Jag ser inte längre några statusuppdateringar från personer som postat något jag inte gillat på ett tag, det är som om de försvunnit i etern, då algoritmerna har bestämt att jag inte längre är intresserad av dem, utan att jag kan påverka det.

Kan indirekt påverka genom att gilla, men att gilla något man inte gillar bara för att undvika filterbubblan känns ju sjukt, men så typiskt FB.

Och filterbubblan växer, vilket gör att man fasar för det stundande riksdagsvalet i höst. Hur mycket smutskastning och felaktiga påståenden kommer inte glatt att gillas och delas, utan minsta reflektion, där de mest extrema åsikterna väcker mest känslor, och därmed genererar flest reaktioner.

Facebook suger

Det är dessa som kommer att fylla folks flöden, och så blir polariseringen ännu större, ännu hätskare, ännu vidrigare, allt skapat av företaget som vill föra folk närmare, men som i själva verket bara ökar klyftan….

Nej Facebook, nu funderar jag allvarligt på att överge dig, jag har helt enkelt tappat intresset. Det var med nöd och näppe roligt så länge det varade! Men vem vill se vad någon äter till middag eller att de checkat in på Donken?