Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Den största källan till ”fake news” om coronaviruset är Facebook – enligt ny studie

fake news om coronaviruset
Pixabay

Det sprids stora mängder fake news om coronaviruset, vilket i vissa fall kan vara livsfarligt, och den största spridaren är föga förvånade Facebook.

Journalister som bevakar COVID-19-pandemin säger att Facebook utgör den största spridaren av desinformation, följt av valda politiker.

En internationell undersökning som inleddes i april 2020 har granskat nyheter om COVID-19 och studein visade att det förekom mycket desinformation.

Studien som genomfördes av ”International Center for Journalists” (ICFJ) och ”Tow Center for Digital Journalism” sätter ljuset på hur vanligt det är med desinformation.

Facebook uppdaterade nyligen sin policy mot spridande av hat och förbjöd allt innehåll som förnekar förintelsen. Tidigare har Zuckerberg ignorerat alla vädjanden om att förbjuda sådant innehåll.

Gott om ”fake news” om coronaviruset på Facebook

Gott om "fake news" om coronaviruset på Facebook
Image by Engin Akyurt from Pixabay

Forskarna fann att 66 procent av journalisterna förknippade Facebook med falska nyheter och kallade det för den primära källan till ”produktiv desinformation”.

82 procent journalisterna som deltog i studien hävdade att de rapporterat desinformation till Facebook. Drygt hälften av journalisterna säger att de var missnöjda med Facebooks svar, skriver wion.

Undersökningen tittade också på desinformation som sprids på Twitter, Youtube och via sökningar på Google.

Hälften av journalisterna från USA, Storbritannien, Indien, Nigeria och Brasilien hävdade att politiker och valda tjänstemän utgjorde den näst största källan till falsk information om COVID-19, efter sociala medier.

Studien visade också att webbplatser som spred desinformation om COVID-19 fick en halv miljard visningar på Facebook bara under april månad, då COVID-19 spred sig lavinartat över världen.

Introbild – Image by Thomas Ulrich from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Övriga

Staden Chicago rankas som den ”mest råttiga stad” i USA, en bedrift som ingen direkt skulle vara stolt över, och än värre, detta för...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...

Blandat

En fyrverkeriattack mot en polisstation i Paris för några dagar sedan aktualiserar frågan om det inte är läge att helt förbjuda dom? Förr sköts...