Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med

Övriga

4 intressanta och udda fakta om bläckfiskar som visar varför de faktiskt är coola

fakta om bläckfiskar
Unsplash

Från inspirerande COVID-19 illustrationer till udda fakta om bläckfiskar Den tillhör de marina ryggradsdjuren i familjen (Cephalopoda).

Det finns omkring 800 identifierade idag levande arter och en mängd kända utdöda.med cirka 300 arter över hela världen.

4 coola fakta om bläckfiskar

 fakta om bläckfiskar
Photo by Masaaki Komori on Unsplash

De är kända för sin förmåga att kamouflera sig, dess intelligens, och i stora drag betraktas de som lustiga varelser som simmar runt i de stora djupen.

Så vad är det som gör dem coola? Bortsett från att de ser ut som aliens, så har de några udda biologiska egenskaper som gör dem unika.

1 – De har tre hjärtan

Alla ryggradsdjur har ett hjärta, men bläckfisken har tre stycken. Ett pumpar blod till kroppen och två pumpar blod till gälarna.

Bläckfisken tar in vatten via munnen, som sedan passerar genom gälarna och ut igen. När vattnet passerar genom gälarna, är det blodet i kapillärerna som tar upp syret från vattnet.

Syret sprids sedan i blodomloppet och förser kroppen med syre. En annan udda sak är att bläckfiskblod är blått. Den blåa färgen orsakas av hemocyanin.

Det aktiva ämnet är två kopparatomer som kan binda en syrgasmolekyl. Syresatt hemocyanin får en blå färg, medan icke syresatt är transparent. Mänskligt blod är rött på grund av hemoglobin, som innehåller järn.

2 – Tre olika transportsätt

Föreställ dig en bläckfisk som en bil, fast med tre växlar. När det inte är bråttom att förflytta sig någonstans, eller i tider av lathet, vandrar bläckfisken längs havsbotten med armarna.

Om den inte går, simmar den vanligtvis genom att använda sina tentakler och kropp. Men om den behöver förflytta sig snabbt, då kan bläckfisken spruta ut en stråle med bläck.

fakta om bläckfiskar
Photo by Nick Fewings on Unsplash

Då får den en rejäl skjuts och bläckstrålen förvirrar rovdjuren som gör att bläckfisken kan ”stråla bort” i säkerhet.

3 – Tre typer av specialiserade hudceller

Bläckfisken kan ändra färg, struktur, reflektionsförmåga och opacitet på huden på ett ögonblick. Dessa förmågor gör att den enkelt kan smälta in i omgivningarna.

De flesta bläckfiskar har en rad olika hudkomponenter som interagerar med ljus på olika sätt. De kan omfatta iridoforer, leukoforer, kromatoforer och, hos vissa arter fotoforer.

Kromatoforer är färgpigmentsceller som sväller och drar ihop sig vilket skapar färger och mönster som bläckfisken används för att förvirra, överraska eller skapa kamouflage.

4 – Vissa bläckfiskarter är extremt giftiga

Blåringade bläckfiskar är mycket giftiga som följd av symbios med tetradotoxinproducerande bakterier. De lever vid Australiens kuster och i Sydostasien, oftast i grunt vatten.

Blåringade bläckfisken är i normala fall gulaktigt brun, men när den utsätts för fara eller blir störd byter den färg och får en blå nyans.

Vissa bläckfiskarter är extremt giftiga
Photo by Donald Giannatti on Unsplash

Om man till exempel under ett bad vid australiensiska kusten skulle bli biten av en blåringad bläckfisk känner man till en början inte ens att man har blivit biten, trots att djuret är mycket giftigt.

Först efter flera timmar ger giftet upphov till flera svåra reaktioner. Man förlorar känseln i armar och ben, blir blind under timmar eller dagar och kan till och med dö av andningsförlamning.

Bläckfiskens gift finns i saliven, och pressas in när bläckfisken biter sitt offer.

Introbild – Photo by Jeahn Laffitte on Unsplash

Spana även in dessa

Livet

En man i Australien blev förvånad över att någon ringde på hans dörr kl 02, än mer förvånade blev han då han såg att...

Blandat

Har det svarta hålet blivit mätt, typ blivit proppmätt och helt upphört att ”svälja” någon ny materia. I en galax långt, långt borta, 300...

Blandat

Nu till corona i Vietnam. Ett land som fram till förra veckan inte registrerat ett enda dödsfall i COVID-19, har plötsligt fått en våg...

Övriga

Satellitbilder avslöjar att det finns nästan 20 procent fler pingvinkolonier i Antarktis än vad man tidigare trott. De nya bevisen på ytterligare 11 kolonier...