15 roliga fakta om Eiffeltornet som bjuder på monumentala historier

Dags att spana in lite sköna fakta om Eiffeltornet. Har faktiskt aldrig sett det i verkligheten, men någon dag ska det bli ändring på det.

Den 31 mars 1889 öppnade Eiffeltornet för allmänheten. Här nedanför följer 15 saker som du kanske inte visste om det älskade monumentet.


1. Tornet byggdes som entré till världsutställningen i Paris 1889

För att markera 100-årsdagen av den franska revolutionen, stod Paris som värd för världsutställningen (Exposition Universelle) 1889.

Fakta om Eiffeltornet

fakta om Eiffeltornet
Wikimedia Commons // Public Domain

Inför det högprofilerade projektet fick konstnärer från hela landet skicka in förslag på byggnader, som skulle utgöra entrén till världsutställningen på ”Champ-de-Mars”, i centrala Paris.

2. Det är konstruerat och byggt av firman Eiffel et Compagnie

Uppdraget gick till rådgivnings- och byggföretaget Gustave Eiffel, en brobyggare, arkitekt och metallexpert.


Eiffel arbetade på Garabit Viaduct, en bro i centrala Frankrike, som vid den tiden var den högsta bron i världen.

Innan han uppslukades av projekt med Eiffeltornet hjälpte han också till att utforma Frihetsgudinnan.

3. Gustave Eiffel avvisade den ursprungliga designen

Gustave Eiffel
Wikimedia Commons // CC BY 4.0

Tornets chefsdesigner var Maurice Koechlin, anställd på Gustave Eiffels byrå. Ingenjören Emile Nouguier och chefen för företagets arkitektoniska avdelning, Stephen Sauvestre, konsulterades också inför byggandet.

Efter att ha kikat på Koechlins utkast, ansåg Eiffel att tornet var för alltför minimalistiskt, skrivet MF.

Han instruerade arkitekten Koechlin att inkludera mer detaljer och utsmyckningar. Eiffel godkände så slutliga designen 1884.

4. Projektet krävde massor av metall och mycket arbetskraft

Trehundra stålarbetare tillbringade två år, två månader och fem dagar, med att bygga tornet. De använde mer än 18 000 enskilda metalldelar, 2,5 miljoner nitar och 40 ton färg.

5. Dess ursprungliga höjd var 300.2 meter

fakta om Eiffeltornet

Vid fullbordandet i mars 1889 mättes tornet till 300 meter högt. Överraskande är att denna mätning inte är statisk: Vid kallt väder kan tornet krympa upp till 15.24 centimeter.

6. Det var den högsta byggnaden i världen ända fram till 1930

I 41 år var Eiffeltornet världens högsta byggnad, tills den överträffades av Chrysler Building i New York, med sina 319 meter.

Bara ett år senare blev Empire State Building högst i världen med sina 443 meter. År 1957 satte man en antenn på taket som ökade byggnadens höjd med ytterligare 20 meter.

7. Ca 300 kända personer ville stoppa bygget

kända personer ville stoppa bygget
Roliga fakta om Eiffeltornet. Getty Images

Under ledning av författaren Guy de Maupassant, Alexandre Dumas, Jr., och hundratals andra artister och intellektuella, undertecknades och skickades en framställan till regeringen i Paris att stoppa bygget.

De kallade tornet ”värdelöst och monstruöst”, men deras protester fick inget gehör.

8. Tornet blev en omedelbar succé

Trots protesterna blev världsutställningen 1889 en stor framgång, mycket tack vare tornets imponerande närvaro.

Nästan 2 miljoner besökte Eiffeltornet under utställningen och spenderade 14 miljoner kronor på biljetter, vilket gjorde 1889-utställningen till en av de få som faktiskt gått med vinst.

9. Det var bara tänkt att stå i 20 år

Eiffeltornet
Fakta om Eiffeltornet. Getty Images

Eiffeltornet skulle enligt planerna demonteras 1909, det vill säga tills någon insåg att tornets topp var den perfekta platsen för en telegrafiantenn.

Under första världskriget, vid slaget vid Marne 1914, hjälpte den trådlösa telegrafsändaren till att störa ut tyska kommunikationer.

10. Det rör sig

Eiffel, som var expert på aerodynamik, publicerade ”Luftens motstånd” 1913. Han och hans team konstruerade tornet för att klara även de starkaste vindarna och tornet rör sig aldrig mer än tio cm.

11. Det består av tre nivåer

Le Jules Verne
Getty Images

De 7 miljoner personer som årligen besöker Eiffeltornet kan besöka tre olika delar av tornet i tre olika höjder.

Den första nivån är 58 meter hög och inkluderar bland annat ett mottagningsrum som kallas Gustave Eiffel, souvenirbutiker, en konstutställning, en restaurang (58 Tour Eiffel) och ett genomskinligt golv.

Den andra våningen, vid 116 meter, inkluderar en utkiksplats och restaurangen ”Le Jules Verne”.

Den översta nivån på 276 meter erbjuder fantastisk panoramautsikt och en champagnebar där du kan ta ett glas vitt eller rosé (förvänta dig att betala upp till 250 kronor per glas).

12. En del märkliga saker har skett där

Tornet har dragit till sig sin beskärda andel av våghalsar (Pierre Labric, den kommande borgmästaren i Montmartre, arresterades för att ha cyklat nerför trappan 1923), och tornet har haft många ”alltför entusiastiska beundrare”.

År 2007 gifte sig en kvinna med tornet och bytte namn till Erika La Tour Eiffel.

13. Tornet målas vart sjunde år

Tornet målas om vart sjunde år
Spännande fakta om Eiffeltornet. Getty Images

Ungefär 60 ton färg behövs för att fräscha upp monumentet, som ägs av staden Paris och sköts av Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE).

Drygt 500 personer arbetar för SETE, som guider, säkerhetspersonal, och i tornets restauranger, affärer och butiker.

14. Tornet stängdes under den tyska ockupationen

Franska motståndsrörelsen skar av kablarna till Eiffeltornets hissar, så nazistiska officerare och soldater blev tvungna att klättra uppför trappan, monumentet stängdes för allmänheten under ockupationen 1940-1944.

Hitler beordrade faktiskt den militära guvernören i Paris, Dietrich von Choltitz, att förstöra tornet tillsammans med resten av staden, lyckligtvis blev ordern aldrig genomförd.

15. Det klassiska tornet älskas av filmskapare

James Bond i Eiffeltornet
EON Productions/MGM

James Bond jagade en mördare där i filmen ”A View to a Kill”. En scen från ”The Lavender Hill Mob”, som innehöll den framtida Oscars-vinnaren Alec Guinness och Audrey Hepburn, filmades också där.

Filmen ”The Man on the Eiffel Tower” släpptes 1949, med den kända skådespelaren Penguin Burgess Meredith.

Hundratals andra filmer har också använt tornet som rekvisita, eller som bakgrund.