Från nysningar till fakta om Johann Sebastian Bach, men det är nog ingen som börjar nysa när de hör Bach spelas……

Men nu åter till listan, den innehåller en del överraskningar som får en att häpna, den unge mannen bjöd verkligen på överraskningar.

Musik av Johann Sebastian Bach spelas överallt och är tidlös. Oavsett om det är ett bröllop eller en skräckfilm, så passar Bach precis lika bra.

10 fascinerande fakta om Johann Sebastian Bach

fakta om Johann Sebastian Bach

Han anses vara kontrapunktens store mästare, som sammansmälter sina föregångares stilar och tendenser.

Han producerade mer än 1100 verk, och hans idéer om musikalisk form påverkar generationer av musikproducenter än idag.

Här är 10 saker du kanske inte känner till om mannen bakom verken – 10 fakta om Johann Sebastian Bach

1. Det finns meningsskiljaktigheter när han faktiskt föddes

Vissa människor firar Bachs födelsedag den 21 mars. Andra människor firar honom den 31 mars. Det rätta datumet beror på vem du frågar.

Bach föddes i Thuringia 1685, när den tyska staten fortfarande använde den julianska kalendern. Idag använder vi den gregorianska kalendern, som förskjutit datumen med 11 dagar.

Johann Sebastian Bach

De flesta biografier daterar hans födelse till 31 mars, men Bach-experten Christopher Wolff propagerar för den 21 mars.

”Hans liv blev faktiskt 11 dagar längre när det protestantiska Tyskland antog den gregorianska kalendern 1700.”

2 Han tillhörde en musikalisk dynasti

Bachs farfarsfar var säckpipeblåsare. Hans farfar var domstolsmusiker. Hans pappa var violinist, organist, domstolstrumpetare och spelade puka.

Minst två av hans farbröder var kompositörer. Han hade fem bröder – alla hette Johann – och de tre som överlevde barndomen blev musiker, skriver MF.

J.S. Bach fick också 20 barn, och av de som överlevde barndomen blev minst fem professionella kompositörer.

3. Hans musikaliska pilgrimsvandring

År 1705 gick den 20-årige Bach 45 mil, han gick från Arnstadt till Lübeck i norra Tyskland för att höra en konsert av den inflytelserika organisten och komponisten Dieterich Buxtehude.

Johann Sebastian Bach

Han stannade där i fyra månader för att studera och lära av Dieterich. Bach ville ta över hans jobb som organist i St. Marys kyrka.

Dieterich var beredd att lämna över tjänsten om Bach gifte sig med en av hans döttrar. Men Bach avböjde och gick tillbaka hem.

4. Han bråkade med sina elever

Ett av Bachs första jobb var kyrkorganist i Arnstadt. När han tog jobbet berättade ingen för honom att han också var tvungen att undervisa en studentkör och orkester, ett ansvar som Bach hatade.

Bach förlorade tålamodet en dag med basisten, Johann Geyersbach, och kallade honom en ”zippelfagottist”– en ”urusel basist”. De skrek okvädningsord till varandra.

Dagen efter attackerade Geyersbach Bach med en käpp. Bach drog då en dolk. Bråket eskalerade och man fick sära kombattanterna från varandra.

5. Han tillbringade 30 dagar i fängelse för att ha slutat sitt jobb.

När Bach började arbeta 1708 som kammarmusiker åt hertigen av Saxe-Weimar, fick han återigen ett stort ansvar som han aldrig anmält sig till.

Bach vid pianot
Fakta om Johann Sebastian Bach

Men han tog sig an det och trodde att hårt arbete skulle leda till att han skulle bli ”kapellmeister”.

Men efter fem år överlämnades det högsta arbetet till den tidigare kapellmästarens son. Bach blev rasande och drog det inför domstol. Som vedergällning fängslade hertigen honom i fyra veckor.

6. En misslyckad arbetsansökan för Brandenburg Concertos

Runt 1721 var Bach hovmusiker åt prins Leopold av Anhalt-Köthen. Tyvärr kom kompositören inte överens med prinsens nya fru, och han började leta efter ett nytt arbete.

Bach omarbetade några manuskript och skickade dem till en potentiell arbetsgivare, ”Christian Ludwig, Margrave of Brandenburg”.

Paketet, som inkluderade Brandenburg Concertos, betraktas nu som några av de viktigaste orkester-kompositionerna under barocktiden, men Bach fick inte jobbet.

7. Han skrev en kort melodi om kaffe

Bach älskade kaffe tillräckligt mycket för att skriva en sång om det: ”Schweigt stille, plaudert nicht” (”Var still, sluta prata”).

Staty av Bach

Framförd 1735 i Zimmermans kaffebostad i Leipzig, handlar sången om en kaffe-besatt kvinna vars pappa vill att hon ska sluta dricka koffeindrycker.

8. En del av hans musik kan ha blivit komponerad som hjälp mot sömnlöshet

Enligt Bachs tidigaste biograf var Goldbergvariationerna sammansatta för att hjälpa greven Hermann Karl von Keyserling att övervinna sin sömnlöshet.

Oavsett sanningshalten i påståendet har det inte stoppat gruppen ”Andersson Dance” från att åka på turné med föreställningar som heter ”Ternary Patterns for Insomnia.”

Sömnforskare har också föreslagit att man borde studera melodiernas effekt på sömnlöshet.

9. En misslyckad ögonoperation gjorde honom blind

När Bach var 65 år genomgick han en ögonoperation. Ingreppet utfördes av den kringresande kirurgen John Taylor, det involverade att skrapa grå starr djupt i ögat med ett trubbigt instrument.

Citat

John Taylor gav kompositörens ögondroppar som innehöll duvblod, kvicksilver och pulveriserat socker. Det fungerade inte. Bach blev blind och dog kort därefter.

Under tiden flyttade Taylor vidare och utföra samma förfarande på kompositören George Frideric Handel, som också blev blind.

10. Ingen är 100 procent säker på att Bach ligger i sin grav

År 1894 ville pastorn i St John’s Church i Leipzig flytta Bachs kropp till en värdigare plats. Det fanns dock ett problem: Bach hade begravts i en omärkt grav, vilket var vanligt på den tiden.

Enligt kraniologen Wilhelm His gjorde grävarna sitt bästa för att hitta kompositören, men de fann högar av ben som låg ovanpå varandra, blandat med rester från olika kistor.

”Grävarna hävdade att de hittat Bachs kista, men det är osäkert om de verkligen hittade honom. Men det finns stor chans att Bach´s kvarlevor idag faktiskt ligger på kyrkogården vid St Thomas kyrka i Leipzig.

Fakta om Johann Sebastian Bach – och vad gjorde honom så berömd?

You may also like

More in Blandat