Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

10 falska rykten om Coronaviruset som sågas av vetenskapen

Falska rykten om Coronaviruset
Pexels

Myter och falska rykten om Coronaviruset florerar frekvent, då speciellt på social media, ”föga förvånande”, men det är ju trots allt skillnad på fakta och myter, där desinformation ibland kan utgöra en större fara.

Ett problem med det nya Coronaviruset är just att det är nytt, vi har inte ställts inför något liknande tidigare, och då pratar jag om vår närtid. Ingen sitter heller på alla svar på hur det kommer att utveckla sig.

10 falska rykten om Coronaviruset

falska rykten om Coronaviruset
Image by fernando zhiminaicela from Pixabay

Live Science har sammanställt listan över de vanligaste myterna om det nya coronaviruset och förklarar varför dessa falska rykten om coronaviruset är vilseledande eller helt enkelt felaktiga.

1 Ansiktsmasker kan skydda mot viruset

Kirurgiska masker kan inte skydda dig mot SARS-CoV-2, eftersom de inte är utformade för att hindra partiklar från att komma in, då de inte täcker ansiktet.

Med detta sagt, så kan kirurgiska masker förhindra att smittade människor sprider viruset vidare genom att hindra att saliv droppar från deras munnar.

Ansiktsmasker - falska rykten om Coronaviruset
Ansiktsmasker – falska rykten om Coronaviruset. Photo by Kate Trifo from Pexels

Inom hälso- och sjukvårdsanläggningar finns speciella andningsskydd som kallas ”N95-andningsskydd”, de har visat sig kraftigt minska spridningen av viruset bland medicinsk personal.

Det krävs dock att man vet hur man sätter på sig masken för att säkerställa att ingen luft kan smita in runt maskens kanter, och bärare måste också kontrollera utrustningen efter varje användning.

2 Det är mindre troligt att du får detta än influensan

Inte nödvändigtvis. För att uppskatta hur lätt ett virus sprids beräknar forskare dess ”grundläggande reproduktionsnummer” eller R0 (uttalas R-nought).

R0 förutsäger antalet personer som kan bli smittade från en enda infekterad person.

För närvarande beräknas R0 för SARS-CoV-2, viruset som orsakar sjukdomen COVID-19, till cirka 2,2, vilket innebär att en enda infekterad person kommer att smitta i genomsnitt cirka 2,2 andra. Som jämförelse har influensan en R0 på 1,3.

Men kanske viktigast av allt, det finns ännu inget vaccin för COVID-19. Mot vanlig säsongsinfluensa så finns det influensavaccin som stoppar sjukdomen relativt bra, även om dess utformning inte till fullo matchar alla de cirkulerande varianter.

3 Viruset är bara en muterad form av en vanlig förkylning

Nej det är det inte. Coronavirus är en stor familj av virus som innehåller många olika sjukdomar. SARS-CoV-2 delar likheter med andra coronavirus, varav fyra kan orsaka förkylning.

Alla fem virusen har taggiga peplomer (virala taggar) på sina ytor och använder så kallade spikproteiner för att infektera värdceller.

Men de fyra förkylningscoronavirusen – benämnda 229E, NL63, OC43 och HKU1 – använder alla människor som sina primära värdar.

falska rykten om Coronaviruset
Image by Steve Buissinne from Pixabay

SARS-CoV-2 delar cirka 90% av sitt genetiska material med coronavirus som infekterar fladdermöss, vilket antyder att viruset har sitt ursprung från fladdermöss och senare överfördes till människor.

Bevis tyder på att viruset passerade genom ett mellanliggande djur innan det infekterades människor.

På samma sätt hoppade SARS-viruset från fladdermöss till civets (små nattliga däggdjur) på väg in i människor, medan MERS smittade kameler innan det spreds till människor.

4 Viruset framställdes troligtvis i ett labb

Inga bevis tyder på att viruset är skapat av människan. SARS-CoV-2 liknar två andra coronavirus som har utlöst utbrott under de senaste decennierna, SARS-CoV och MERS-CoV, och alla tre virus verkar ha sitt ursprung hos fladdermöss.

Kort sagt, egenskaperna hos SARS-CoV-2 faller i linje med vad vi vet om andra naturligt förekommande coronavirus som överfördes från djur till människor.

5 Att smittas av COVID-19 är en dödsdom

Det är inte sant. Cirka 81% av alla människor som smittas med coronavirus får lindriga fall av COVID-19, enligt en studie publicerad den 18 februari av det kinesiska centret för sjukdomskontroll och förebyggande.

Cirka 13,8% får svårare symptom, vilket innebär att de får problem att andas eller kräver extra syre, och cirka 4,7% blir kritiskt sjuka, vilket innebär att de får problem med sina andningsfunktioner, får multiorgansvikt eller septisk chock.

Uppgifterna hittills tyder på att endast cirka 2,3% av de som smittas med COVID-19 dör av viruset. Människor som är äldre eller med underliggande försvagande hälsotillstånd verkar ha störst risk att bli allvarlig sjuk eller få svåra komplikationer.

6 Husdjur kan sprida det nya coronaviruset

Förmodligen inte till människor. En hund i Kina fick en ”låg nivåinfektion” från sin ägare, som hade ett bekräftat fall av COVID-19, vilket innebär att hundar kan vara sårbara för att få viruset från människor, enligt The South China Morning Post.

Den infekterade hunden som var av rasen Pomeranian, har inte blivit sjuk eller visat symtom på sjukdom, och inga bevis tyder på att djuret kan smitta människor.

Flera hundar och katter testade positivt för ett liknande virus, SARS-CoV, under ett utbrott 2003, sade djurhälsoexperten Vanessa Barrs från ”City University”.

Hund och katt
Image by Ilona Ilyés from Pixabay

”Tidigare erfarenhet av SARS tyder på att katter och hundar inte blir sjuka eller överför viruset till människor,” sade hon. ”Det viktigaste är att det inte finns några bevis på viral överföring från husdjur eller katter till oss människor.”

Men som en extra säkerhetsåtgärd så rekommenderar ”Centers for Disease Control and Prevention” (CDC) att personer med COVID-19 låter någon annan ta hand om sina husdjur medan de är sjuka.

Och människor bör alltid tvätta händerna efter att ha kelat med djur ändå, eftersom våra husdjur kan sprida andra sjukdomar till människor, enligt CDC.

7 Barn kan inte få coronavirus

Barn kan definitivt få COVID-19, men initiala rapporter tydde på att färre barn smittades jämfört med vuxna.

Till exempel fann en kinesisk studie från Hubei-provinsen som släpptes i februari att av mer än 44 000 fall av COVID-19, cirka 2,2% involverade barn under 19 år.

Men nyare studier tyder på att barn är precis lika mottagliga som vuxna. I en studie som rapporterades den 5 mars analyserade forskare data från drygt 1 500 personer i Shenzhen och fann att barn som potentiellt exponerats för viruset lika sannolikt skulle bli smittade, som vuxna, skriver Nature News.

Oavsett ålder testade senare cirka 7% till 8% av de som varit i kontakt med COVID-19 fall positivt för viruset.

8 Om du smittats av coronavirus så känner du av det

Nej, det är inte säkert. COVID-19 orsakar ett brett spektrum av symtom, av vilka många förekommer vid andra luftvägssjukdomar som influensa och förkylning.

Vanligtvis inkluderar vanliga symtom på COVID-19 feber, hosta och andningssvårigheter, och sällsynta symptom inkluderar yrsel, illamående, kräkningar och en rinnande näsa.

I svåra fall kan sjukdomen utvecklas till en allvarlig lunginflammationsliknande sjukdom – men i ett tidigt skede kan smittade människor inte uppvisa några symtom alls.

9 Coronaviruset är mindre dödligt än influensan

Hittills verkar det som om coronavirus är dödligare än influensan. Men det finns fortfarande mycket osäkerhet kring virusets dödlighet. Den årliga influensan har vanligtvis en dödlighet på cirka 0,1% i USA.

Hittills finns det en dödlighet på 0,05% bland dem som fick influensavirus i USA i år, enligt CDC.

I videon här nedan klargör Dr Bharat Pankhania, ”Senior Clinical Lecturer” vid ”Exeter Medical School” och expert på smittsam sjukdomskontroll.

Slår hål på falska rykten om Coronaviruset

Som jämförelse tyder nyligen på att COVID-19 har en dödlighet på mer än 20 gånger högre, cirka 2,3%, enligt en studie publicerad 18 februari av China CDC Weekly.

Dödsfrekvensen varierade med olika faktorer som plats och en individs ålder, enligt en tidigare Live Science-rapport.

Men dessa siffror förändras kontinuerligt och representerar kanske inte den faktiska dödligheten. Det är oklart om fallen i Kina är korrekt dokumenterade, särskilt eftersom de skiftade hur de definierade fallen, enligt STAT News.

10 Att äta C-vitamin tillskott kan skydda dig från att få COVID-19

Forskare har ännu inte hittat några bevis på att C-vitamintillskott kan göra människor immuna mot COVID-19. För de flesta människor försvinner inte ens en förkylning, även om det kan förkorta förkylningens längd om du tar det.

Men som sagt så tjänar C-vitamin viktiga roller i människokroppen och stärker ditt immunförsvar. Som antioxidant neutraliserar vitaminet laddade partiklar som kallas fria radikaler som kan skada vävnader i kroppen.

C-vitamin tillskott
Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Det hjälper också kroppen att syntetisera hormoner, bygga kollagen och försegla sårbar bindväv mot patogener.

Så ja, C-vitamin bör absolut ingå i din dagliga diet om du vill upprätthålla ett hälsosamt immunsystem.

Men att överdosera på kosttillskott kommer sannolikt inte att minska risken för att smittas av COVID-19, och kan i bästa fall ge dig en ”blygsam” fördel mot viruset om du smittas.

Inga bevis tyder på att andra så kallade immunförstärkande kosttillskott – som zink, grönt te eller echinacea – heller skulle hjälpa till att stoppa COVID-19.

Introbild – Photo by Chokniti Khongchum from Pexels

Spana även in dessa

Blandat

Nu till företaget Subway och de konstigaste beställningar som kunder kommit med, och vissa önskemål är faktiskt hårresande. I Sverige finns det 174 restauranger,...

Blandat

Det som är otäckt med coronapandemin är dessa så kallade ”super-spridare”. Ett sjukhus i Wales fick ett ett stort coronabrott, orsakat av just en...

Livet

Papegojorna började svära som en borstbindare. Djurparken, som haft papegojorna i karantän under pandemin, tvingades sätta dom i karantän igen, fast nu p.g.a ovårdat...

Blandat

Kommer USA inom kort att drabbas av en andra våg? I så fall kommer sjukhussystemets sprickor bli till rena avgrunder, den annalkande hösten och...