i kategorin

Fängelseön Alcatraz – Vilka var de värsta brottslingarna och finns där spöken?

Fängelseön Alcatraz har varit föremål för ett flertal filmer. Det öppnades 1934 och stängdes 1963. Under de år som Alcatraz var öppet försökte 36 fångar rymma från fängelset. 14 av dessa dog under sina flyktförsök.

De enda fångar som lyckades fly från Alcatraz var Frank Lee Morris samt bröderna John och Clarence Anglin. Huruvida de egentligen lyckades fly är dock oklart, eftersom ingen hörde något ifrån dem efteråt och inga kroppar har hittats.

Advertisement

Fängelseön Alcatraz

Fängelseön Alcatraz

Från början var de dock fyra fångar som planerade att fly. Förutom de tre ovannämnda var Allen West också med i planen.

Det sägs att det var han som kom på och planerade flyktplanen från första början, och att Frank Lee Morris som ansågs vara överintelligent, introducerades i planerna först vid ett senare tillfälle.

I över ett år höll de fyra på med förberedelserna, de grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. De visste att ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan skulle leda dem ut på taket av cellbyggnaden.

Cellerna

Fängelseön Alcatraz

När de väl hade gjort hålen tillräckligt stora och kommit ut till lufttrumman, anordnade de en liten arbetsplats inne i lufttrumman där de tillbringade varje natt med att göra flytvästar av stulna regnrockar och de gjorde modellhuvuden som skulle likna dem själva.

Modellhuvuden tillverkade de genom att blanda betong de hade hackat loss till pulver, såpa, tvål, lim och toalettpapper. Detta blev en smet som de kunde forma till ett ansikte. De samlade hår, inte bara sitt eget utan även andra medfångars hår från fängelsets ”frisersalong”.

Deras så kallade ”Dummy heads”

Dummy heads

West hade från början råkat göra hålet i sin cell för stort, så att det eventuellt kunde ha upptäckts av vakterna, varför bröderna Anglin reparerade hålet med cement de samlat ihop.

De råkade dock göra så att hålet istället blev för litet för West att ta sig igenom varför han inte kunde följa med vid rymningen. West blev kvar i fängelse ända till sin död 1979.

Rymlingarna

Fängelseön Alcatraz
Rymlingarna

Natten till den 11 juni 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen kl. 21.30 placerade de tre männen sina modellhuvuden, så kallade Dummy heads, på sina kuddar, kröp ut genom ventilen och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna.

Flera av vakterna som hade nattskiftet hade hört ljud på taket men trodde det berodde på den hårda vinden. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var Frank Morris och bröderna Anglin långt borta.

Man har aldrig hittat några kroppar efter dem, men man tror ändå inte att de klarat sig, eftersom det är väldigt starka strömmar i San Francisco Bay och vattnet den natten bara var cirka 10 °C.

Men finns det spöken där? Åtskilliga paranormala aktiviteter har rapporterats och kanske att de andarna av före detta gangsters, mördare, tjuvar och tidigare fängelsevakter som dog här, som nu spökar.

Kika på videon om den ökända fängelseön Alcatraz och känn hur nackhåren reser sig.

Fängelseön Alcatraz fascinerar med sin historia