Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Den galna historien om ryska bonden som var far till 87 barn – rekordet som står än idag

far till 87 barn
Pixabay

Bonden var far till smått otroliga 87 barn, och man undrar ju lite om han verkligen hann ägna någon tid åt jordbruket, eller ”plöjde” han bara i sänghalmen….

Det var på 1700-talet som en helt vanlig rysk bonde satte två världsrekord som fortfarande står sig än idag – dels för antalet barn och för antalet födda tvillingar.

Två äktenskap och totalt 35 födslar

Fjodor Vasiliev föddes 1707 i en livegen familj som var knuten till klostret ”Nikolo-Shartomsky”, (ca 32 mil från Moskva).

Efter att ha växt upp i byn Vvedenye, inte långt från klostret, rekryterades han till de livegna som arbetade för staten och bosatte sig vid gården Kufrino, skriver rbth.

Vid 18 års ålder gifte sig Vasiliev för första gången. Namnet på den första frun är okänt, men källor antyder att det var Valentina eller Feodora. De bodde tillsammans i 40 år.

Vasiliev var far till 87 barn

far till 87 barn
Family portrait Public Domain

Från åren 1725 fram till 1765 födde hans hustru 27 gånger – vilket resulterade i totalt 69 barn: 16 tvillingar, 7 trillingar och 4 fyrlingar.

Anmärkningsvärt är att endast två barn ska ha dött i plötslig spädbarnsdöd, vilket var extremt ovanligt på den tiden.

1765 var det dags för nytt bröllop, den 58-årige Fyodo gifte sig för andra gången, sedan hans första hustru avlidit. Den nya hustrun Anna födde 18 barn: 6 tvillingar och 2 trillingar.

Några av barnen adopterades till barnlösa par. En del av familjen flyttade till Moskva och åtnjöt statligt beskydd, skrev den brittiska medicinska tidskriften The Lancet 1878.

Enligt webbplatsen cyrillitsa så tror experter att det kan finnas ända upp till 80 000 ättlingar till den ryska bonden Vasiliev på jorden idag. Det påminner lite om Djingis khan, som dock har betydligt fler.

Berömmelse och audiens hos självaste kejsarinnan Katarina den store

Katarina den store
Dmitry Levitzky / Public domain

År 1782 fick ärkebiskopen i Vladimir höra talas om ”Vasilievs bedrifter i sängkammaren”, varefter han informerade kejsarinnan Katarina den store.

Familjen fick en personlig audiens hos kejsarinnan, och Vasiliev, belönades för sitt bidrag till det ryska imperiets demografi.

Men stämmer detta eller är det bara en skröna?

Vissa akademiker ifrågasätter dock sanningshalten i berättelsen och håller den för högst osannolik.

”Det låter otroligt. Jag menar, 69 barn? Men hallå!” sa James Segars, chef för ”Division of Reproductive Science and Women’s Health Research” vid Johns Hopkins University, i en intervju med BBC.

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg
Image by MariaShvedova from Pixabay

Dr Jonathan Tilly, från ”Northeastern University,” ifrågasatte antalet multipla födslar baserat på det faktum att barnafödandet var en svår process på den tiden. ”Ta t ex det där med 16 par tvillingar? Jag skulle bli chockad, sade Tilly.

Enligt forskare skulle många fler av barnen sannolikt ha dött vid födseln, med tanke på det medicinska läget såg ut på 1700-talet.

Introbild – Image by Fritz_the_Cat from Pixabay

Spana även in dessa

Livet

En minderårig version av Dynamit-Harry i Kina släppte ner en smällare i en gatubrunn och ”satan i gatan,” vilken jädra smäll. Pojken fick brännskador...

Livet

Det blev en minst sagt jobbig reflektion i spegeln för henne. Connie White från Skottland publicerade bilden på Instagram, och ganska snabbt upptäckte folk...

Hundar

Just nu pågår en viral utmaning där folk lägger upp mindre smickrande bilder av sina hundar och bilderna är riktigt roliga. Speciellt nybadade hundar...

Blandat

Rymdstationen ISS läcka har gäckat astronauter under en längre tid, och trots ett idogt letande så har man inte hittat den. Astronauterna på den...