Se upp för detta ”farliga meddelande” från dina vänner på Facebook ###

Har själv fått detta ”farliga meddelande” på Facebook, men jag brukar alltid ignorera de flesta meddelanden, speciellt när det känns lite dubiöst.

Säkerhetsexperter vid CyberNews har upptäckt en storskalig bluff på Facebook som de tror har drabbat cirka 500 000 användare på kort tid.

Det är förvisso inte något nytt, det har förekommit sedan 2017, men det som chockade säkerhetsexperterna var den enorma omfattningen.

Det handlar om att ett offer tar emot ett meddelande från någon de har som vän, där den ”förmodade vännen” skickar en video eller bild och frågar om det är du som förekommer i den.

Men sanningen är att det är en hackare som utger sig för att vara en vän till dig och som skickar en skadlig kod till dig.

CyberNews – se upp för farliga meddelande på Facebook

farliga meddelande på Facebook
Image by Tumisu from Pixabay

Om du klickar på länken kommer dirigeras genom en kedja av webbplatser som kan infektera din dator med skadlig programvara.

Hackaren kan använda detta för att bestämma en persons plats, ta reda på vilken enhet de använder och till och med operativsystemet på enheten, vilket kan leda till mer riktade attacker.

De skadliga länkar som skickades i meddelandet dirigerar även offren till en phishing-sida, där man ombeds lämna ifrån sig personlig information.

När Cybernews publicerade rapporten den 8 februari översteg antalet potentiella offer redan 480 000 och 77% av de utsatta bodde i Tyskland. Du kan läsa deras fullständig rapport om bluffen här.

Så öppna aldrig länkar i ett misstänkt meddelande och ge heller inte bort privata uppgifter till inofficiella källor, som tyvärr alltför många gjort med dessa fåniga tester som florerar på Facebook.

Introbild – Image by Pete Linforth from Pixabay

Spana även in dessa

Kuslig spökstad fastfrusen i tiden med djävulska temperaturer ner mot – 50°C

Kusliga bilder från en rysk spökstad, ca 18 mil från staden Vorkuta, efter att invånarna flytt dess outhärdliga temperaturer på hiskeliga -50°C. Vorkuta är en...

Farhågor kring stängda gränser och alla nya varianter av coronaviruset

Det känns som att antal hotande varianter av coronaviruset aldrig tar slut. Det poppar ständigt upp nya varianter som hotar våra förhoppningar om ett...

5 hårresande mysterier om kusliga ”spökskepp” som lever vidare än idag

Bara ordet spökskepp ger en kalla kårar, minns att jag för många år sedan läste en bok som hette dödsskeppet, när man väl mönstrat...

Senaste inläggen