fascinerande fakta om populära läsksorter
Publcerat i

Fascinerande fakta om populära läsksorter som de flesta av oss dricker då och då

Nu med mindre än en vecka kvar till Jul så ska vi kika på fascinerande fakta om populära läsksorter. Vilken läskedryck innehöll en gång i tiden kokain? Vilken läsk lanserades som en hälsodryck?

Här nedanför följet lite fakta om din favorit läsk och dess ibland märkliga ursprung…..

1. Coca-Cola: Skapades som en cocktail

Coca-Cola: Skapades som en cocktail

Det är välkänt att den ursprungliga formeln för världens populärast läsk innehöll kokain, men visste du att originalet även innehöll alkohol?

Den hemliga formeln för Coca-Cola kommer från ”Pembertons franska ”Wine Coca”, en mix av kokosblad, kolanöt och damiana, en buske med aromatiska blommor som man bl.a använder för att göra te.

Dess skapare var Atlanta apotekaren Dr. John Pemberton, som försöka pracka på folk ”Wine Coca”, vars medicinska kvaliteter passade alla som ”ägnade sig åt extrem mental ansträngning.”

Men 1886, när nya konsumentlagar trädde i kraft i tvingades John Pemberton ändra tonicens formel så den blev alkoholfri, även om den fortfarande innehöll kokain, som drycken innehöll ända fram till 1905.

2. Pepsi-Cola: Känd för dess hälsofrämjande egenskaper

Pepsi-Cola

Utöver sin karbonat- och Cola-smak, så har Pepsi någonting gemensamt med huvudkonkurrenten Coca-Cola. Pepsi skapades också av en apotekare. Caleb Bradham från North Carolina lanserade på 1890-talet ”Brad’s Drink”.

Han pushade för dryckens medicinska egenskaper. Faktum är att namnet Pepsi-Cola, som introducerades 1898, har sitt ursprung som en hälsodrink: ”Pepsi” kommer från pepsin, ett matsmältningsenzym som användes i Bradhams ursprungliga formel skriver RD.

Precis som Coca-Cola inte längre innehåller kokain, innehåller Pepsi inte längre pepsin. 1898 köpte Caleb Bradham rätten till handelsnamnet ”Pep Cola” från en konkurskonkurrent och tog patent på det nya namnet 1903.

3. Dr Pepper: Men vem var Pepper?

Dr Pepper

Var det en läkare som skapade Dr Pepper? Nej, men tro det eller ej, det var faktiskt en apotekare som uppfann drycken i Waco, Texas, 1885 Han namngavs aldrig som Pepper, hans riktiga namn var Charles Alderton.

”Dr Pepper’s Phos-Ferrates” var ursprungligen en hälsodrink, precis som Coke och Pepsi. En ingrediens i Dr Peppers tidiga formler var pepsin, samma ämne som gav Pepsi sitt namn.

Intressant är att ingen riktigt vet exakt hur drycken fick sitt namn. Varken anställda på Dr Pepper eller på ”Dr Pepper Museum” i Waco, har något svar.

En teori är att drycken uppkallades efter den tidigare ägaren av apoteket där drycken uppfanns. Men ingen av dessa teorier är verifierad.

4. 7-up: En humörstabilisator

7-up

Denna klassiska läsk är den första och enda läsken på listan som inte uppfanns av en apotekare. Den skapades av affärsmannen Charles Leiper Grigg 1929. Men som alla tidigare läsksorter har den ursprungligen marknadsförts som hälsodryck.

Dess ursprungliga formel innehöll litiumcitrat, en kemikalie som används än idag som en humörstabilisator. Och trots att 7-Up är ett av de kortaste läsk.namnen, var dryckens ursprungliga namn rejält långt: ”Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda”.

Charles Leiper Grigg ändrade namnet kort därefter och ändrade även namnet på hans verksamhet från Howdy Corporation till Seven-Up Company 1936.

5. Fanta: Med förankring i historien

Fanta - fascinerande fakta om populära läsksorter

Max Keith var ansvarig för Coca-Cola i Tyskland. Under andra världskriget ville han hålla igång driften, trots att han saknade de nödvändiga ingredienserna på grund av kriget. Han skapade då Fanta, allt för att hålla igång fabriken.