Fattah
Youtube

Iran visar upp sin första egna hypersoniska missil – detta vet vi om ”Fattah” ….

Iran avslöjade vad som beskrivs som deras första inhemska ballistiska missil ”Fattah” någonsin, rapporterade statliga nyhetsbyrån IRNA.

Missilen sägs kunna färdas i hypersoniska hastigheter på upp till 15 gånger ljudets hastighet och kan enligt uppgift penetrera de mest avancerade missilförsvarssystemen.

”Fattah”: Vad vi vet om Irans nya missil.

Den hypersoniska missilen avtäcktes på tisdagen vid en ceremoni, vars bilder postades av statlig media på tisdagen (6 juni).

Irans nya missil

Fattah
Tasnim News Agency, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

På plats vid avtäckningen fanns Irans president Ebrahim Raisi samt höga befälhavare för ”Islamic Revolutionary Guard Corps” (IRGC).

”I dag har vi uppnått en avskräckande effekt, vilket kommer garantera en varaktig säkerhet och fred för de regionala länderna”, sa Raisi vid evenemanget.

”Den precisionsstyrda missilen har en räckvidd på 1 400 km och kan penetrera alla försvarssystem”, sade Amirali Hajizadeh, chef för IRGC:s flygvapen.

Missilen kan färdas med en hastighet på upp till Mach 15 (5 145 meter per sekund), rapporterade Al Jazeera.

”Den kan kringgå de mest avancerade anti-ballistiska missilsystemen i USA och den sionistiska regimen, inklusive Israels ”Iron dome”, enligt Irans statliga TV.

Irans nya missil Fattah

”Fattah kan inte skjutas ner på grund av hur den rör sig i olika riktningar och på olika höjder”, sa Hajizadeh på tisdagen, rapporterar Al Jazeera.

Tillkännagivandet kom redan i november vid en händelse som markerade dödsdagen för Hassan Tehrani Moghaddam, känd som iransk missiltekniks fader.

Irans förmodade kärnkraftsambitioner väcker oro

Tillkännagivandet förra året fick International Atomic Energy Agency (IAEA) att uttrycka oro för att de kan utrustas med kärnstridsspetsar.

Men sade dock att den nya missilen inte skulle ”påverka” förhandlingarna med Iran om dess kärntekniska program.

Har fått smeknamnet erövraren

Fattah
Youtube

USA drog sig ensidigt ur kärnkraftsavtalet med Iran 2018 och införde förnyade sanktioner.

Sedan dess har Teheran inte varit skyldiga att följa de strikta gränser man kommit överens om för sin kärntekniska verksamhet.

Samtidigt har länder i väst och Israel uttryckt oro över Irans missilprogram, som de menar kan komma att bära kärnstridsspetsar.

Teheran har dock sagt att man inte har några sådana planer.

Irans ballistiska missil ”Khaibar”

I slutet av förra månaden hävdade Iran att de framgångsrikt hadde testlanserat sin fjärde generation Khorramshahr, ”Khaibar”.

Missilen i fråga har en räckvidd på 2 000 kilometer och kan bära en stridsspets på 1 500 kg.

Iran har ett av de största missilprogrammen i Mellanöstern och har producerat missiler som kan nå sina rivaler Israel och USA:s baser, enligt rapporter.

Den islamiska republiken har vidhållit att de kommer att vidareutveckla sitt ”defensiva” missilprogram.