feberfall
Youtube

Nordkoreas galna siffror – drygt 200 000 ”feberfall” bara under lördagen…

Nordkorea rapporterade på lördagen mer än 200 000 feberfall, samtidigt som de bekämpar sitt första bekräftade coronavirusutbrott.

Utbrottet har skapat oro i landet som vägrat tagit emot hjälp utifrån och hållit sina gränser stängda.

Nu finns farhågor om att brist på vaccin, otillräcklig medicinsk infrastruktur och en potentiell livsmedelskris i landet kommer slå hårt mot befolkningen.

Minst 219 030 personer uppvisade nyligen febersymptom på fredagskvällen, och totalt har man rapporterat om 2 460 640 fall, enligt den officiella nyhetsbyrån KCNA.

Antal feberfall i Nordkorea exploderar

De hänvisade till data från statens ministerium för att förebygga akuta epidemier. Dödssiffran steg med en person till 66.

KCNA sa inte hur många som hade testat positivt för viruset, rapporterar Reuters.

I en separat rapport sa KCNA att den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un hållit ett krismöte i landets styrande församling tidigt på lördagen.

Han ville uppdatera sig om landets covid-situationen och de åtgärder som vidtagits under de nio dagarna sedan utbrottet.

Kim berömde ”positiva framsteg” i kampanjen, men efterlyste en justering och optimering av politiken för att ”ta chansen att vinna kampen mot epidemin.”

Tackar nej till internationell hjälp

KCNA utvecklade inte var Kim såg framsteg, men statliga medier har hyllat ”goda resultat” i landets COVID-kamp.

Man hänvisade bland annat till landets uthålligt jordbruk och fortsatt produktion i viktiga industrisektorer och byggprojekt.

Utan någon nationell vaccinationskampanj och begränsad testkapacitet kan de dagliga siffrorna vara svårbedömda och underrapporterade, säger experter.

Antal feberfall slår alla rekord

feberfall
Youtube

FN:s byrå för mänskliga rättigheter har varnat för ”förödande” konsekvenser för Nordkoreas 25 miljoner människor.

Världshälsoorganisationen har i sin tur sagt att en okontrollerad spridning kan leda till uppkomsten av dödligare nya varianter.