Följ sidan även här

Sök bland alla artiklar

Blandat

Flaskmatade spädbarn får i sig miljontals mikroplaster om dagen – visar ny studie

Flaskmatade spädbarn mikroplaster
Pixabay

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter.

Människor får i sig stora mängder mikroplaster, som bildas när större plastbitar bryts ner, men det är ännu okänt hur detta påverkar hälsan på lång sikt.

Forskare i Irland studerade hur mycket mikroplast som frigjordes hos 10 vanliga nappflaskor – alla tillverkade av polypropen.

Under testperioden på 21-dagar fann forskarna att nappflaskorna frisläppte mellan 1,3 och 16,2 miljoner mikropartiklar av plast – per liter modersmjölksersättning.

De använde sedan dessa data för att modellera den potentiella globala exponeringen för mikroplaster från flaskmatning, baserat på nationella genomsnittliga amningsfrekvenser.

Flaskmatade spädbarn utsätts för miljontals mikroplaster om dagen

Flaskmatade spädbarn utsätts för miljontals mikroplaster om dagen
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

De uppskattade att den genomsnittliga babyn kunde få i sig hela 1,6 miljoner mikropartiklar av plast dagligen under de första 12 månaderna, rapporterar thejournal.

Författarna till rapporten, publicerad i ”Nature Food”, sa att sterilisering och exponering för höga vattentemperaturer hade störst effekt på frigörandet av mikroplaster, från 0,6 miljoner partiklar per liter i genomsnitt vid 25 ° C till 55 miljoner / liter vid 95 ° C.

Men de betonade att syftet med forskningen inte var att ”oroa föräldrar,” utan mer om att belysa problemet och att mer forskning behövs.

”Vi har verkligen tryckt på att vi inte känner till de potentiella hälsoriskerna med intag av mikroplast hos spädbarn”, säger teamet från Trinity College Dublin.

De sa att nivåerna lätt kunde sänkas genom att t.ex att skölja ur flaskorna med kallt steriliserat vatten och bereda mjölkersättningen i en icke-plastbehållare, innan man fyller nappflaskan.

Introbild – Image by Ben Kerckx from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Antal hatbrott i USA år 2019 steg till sin högsta nivå på drygt ett decennium, samtidigt som antal hatmord slog rekord, sade FBI på...

Blandat

COVID-19 fanns i Italien redan så långt tillbaka som i september 2019, det säger nu forskare i Italien. Världshälsoorganisationen säger att COVID-19 var okänd...

Blandat

För 30 år sedan sögs en pilot vid British Airways ut från cockpit mitt under en flygning från Birmingham till Malaga, och överlevde mot...

Retro

René Lacoste är inte bara polotröjor med krokodiler på. Han uppfann även denna tennisbollsmaskin, blott 24 år gammal. René Lacoste började spela tennis först...