fler får än människor
Pixabay

Ett roligt faktum – visste du att det finns långt fler får än människor i Nya Zeeland?

Nya Zeeland kan återigen stoltsera med att faktiskt ha fler får än människor, detta enligt färska siffror som släpptes idag.

Landet som är känt för sina gröna skogar och vilda djur, fortsätter att ha en enorm övervikt av får, då till kontra människor.

Rapporten från nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till officiella siffror som släpptes i måndags (22 maj), säger att fåren är långt fler än människor.

Men siffrorna har dalat lite och är nu nere på färre än fem får per invånare, det är den lägsta siffran på nästan tvåhundra år, skriver France24.

Nedgången med två procent, vilket motsvarar 400 000 får, tillskrivs ökade kostnader för jordbruket samt fallande ullpriser.

”Förhållandet mellan får och människor sjönk 2022 till under fem, det var första gången sedan 1850-talet, när antalet får registrerades för första gången.

Har fler får än människor

Värt att notera är att Nya Zeeland var berömt för att ha 22 får per invånare 1982 och antalet får räknades till hela 72 miljoner.

Noterbart är även att det skett en minskning av antal får i landet jämfört med Australien, som för närvarande har tre gånger så många som Nya Zeeland.

Men förhållandet i Canberra är bara cirka tre får per australiensare, sa analytikern Attewell vid Stats NZ.

2019 toppade Kina listan med flest får i världen. Men med tanke på deras befolkningsstorlek är det inte så imponerande.

Nya Zeeland har ju bara 5,2 miljoner människor jämfört med Kinas 1,4 miljarder människor, så skillnaden blir ganska påtaglig.

En vanlig syn i Nya Zeeland

fler får än människor
Pixabay

Enligt rapporter började får redan på 1850-talet att bli en viktig del av Nya Zeelands ekonomi, och snart blev ullen en av landets viktigaste exportvaror.

Detta fortsätter även idag, eftersom Wellington är en av världens största ullexportörer.

2022 exporterade de ull till ett värde av 284 miljoner dollar utomlands, vilket motsvarar ca 1.877 miljoner kr.

Introbild – Image by Susanne Jutzeler from Pixabay