Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Retro

Spana in dessa 10 fotokromibilder – är som hämtade ur en saga

fotokromibilder
Library of Congress

Fotokromibilder har ofta ett magiskt skimmer över sig, de bär på något oförställt och är lite som Mona Lisa´s leende. Dessutom känns vissa av dem som hämtade direkt ur en saga.

Med hjälp av ”fotokromi” kunde äntligen svartvita foton från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet nu få färg.

Idag är det extremt populärt att färglägga svartvita bilder, men fotokromatiska bilder är den äkta varan. Tekniken hade sin storhetstid under 1890-talet när färgfotografiet ännu var i sin linda.

Fotokromatiska bilder i ultramättade färger väcker en känsla av en vacker saga, som hämtad ur en dröm. Innan färgfotot slog igenom på bred front så var det denna teknik som väckte scener till liv.

Det var på 1880-talet som kemisten Hans Jakob Schmid (1856–1924) utvecklade en litografisk teknik för färgning av svartvita fotografier. Denna process fick namnet fotokromi.

Att skapa en färgbild på 1800-talet med fotokromi innebar att man först noga antecknade de färger som ingick i motivet. Därefter användes en kalkstenstavla, en litografisk sten, som sveptes in med en ljuskänslig substans.

Det svartvita negativet placerades på stenen och sedan utsattes bilden för dagsljus. Olika mängder ljus föll sedan på olika delar av beläggningen, som härdats i enlighet med den mängd ljus som den utsatts för.

Ett lösningsmedel användes sedan för att avlägsna de icke-härdade delarna av beläggningen, som lämnar ursprungsbilden kvar på stenen/tavlan.

10 hänförande fotokromibilder

Vid 1800-talets slut arbetade Hans Jakob Schmid på Orell Füssli Printing Company i Zürich, som tog patent för denna litografi process 1888 och grundade företaget Photo Zürich.

Syftet var att marknadsföra färgbilder och det blev en omedelbar succé, även långt utanför Schweiz gränser.

Men strax före första världskriget och ankomsten av de första färgfotografierna, medförde att denna teknik blev omodern och glömdes mer eller mindre bort.

1 Alcazar Hotel i Florida – 1902

fotokromibilder
Wikimedia Commons

2 Moriska kvinnor i Algeriet – runt 1899

fotokromibilder
Library of Congress/flickr

Frisörer i Konstantinopel – runt 1890-1900

fotokromibilder
Library of Congress

Män som softar utanför ett kafé i Alger 1899

fotokromibilder
Getty Images

Män spelar en sorts schack i Algeriet – runt 1890-1900

fotokromibilder
Wikimedia Commons

Delft Vaart i Rotterdam – runt 1890-1900

fotokromibilder
Getty Images

Beduiner vid pyramiderna i Kairo – runt 1890-1900

GIZA
Library of Congress

Grand Canal i månsken – runt 1890-1900

Venedig
Getty Images

Mjölksäljare i Bryssel – runt 1890-1900

fotokromibilder
Wikimedia Commons

Samer i norska Lappland – runt 1900

Lappland Norge
Galerie Bilderwelt/Getty Images

Rekommenderade till dig

Upplyftande

Det hjärtvärmande ögonblicket då hela gatan applåderar sjukvårdaren har blivit en värmande nyhet som fått stor spridning, vi behöver få lite uppmuntrande nyheter just...

Retro

Det är inte alla som äger en 70 år gammal tvättmaskin, än mindre tvättar sina kläder i den. Men det var precis vad den...

Upplyftande

I tuffa tider kommer folk nära varandra. Bilden av en muslimsk och judisk sjukvårdare som ber tillsammans har spridit sig som en löpeld på...

Upplyftande

Haha, snubben skickade sin hund till butiken då hans sug efter Cheetos blev outhärdligt medans han befinner sig i lockdown. Med hundratals miljoner människor...