Detta är Friedrichstrasse anno 1896. I denna fascinerande återblick på vardagslivet från 1800-talet ser vi en av stadens mest kända huvudgator i Berlin, sommaren 1896.

Gatan är uppkallad efter kurfurst Fredrik III av Brandenburg som 1701 blev Fredrik I av Preussen. Liksom andra stadsdelar av Berlin förstördes många byggnader vid Friedrichstrasse under andra världskrigets bombningar.

Friedrichstrasse med Panopticum i bakgrunden

Friedrichstrasse

Friedrichstrasse låg före andra världskriget mitt i det som ansågs som Berlins centrum. Under efterkrigstiden låg den något öster om Berlinmuren. Östberlins centrum lades längre österut.

Gatan har efter Berlins återförening upplevt en renässans. Nya byggnader har uppförts och här finns idag kontor, utställningshallar och butiker.

Gatan börjar vid torget Mehringplatz i stadsdelen Kreuzberg och går sedan norrut fram till Oranienburger Tor, där den går över i Chausseestrasse. Den är 3,3 km lång.

Paradgatan är drygt 3 kilometer lång

Friedrichstrasse

Vid gatans etablering låg området utanför själva Berlin, i förstäderna Dorotheenstadt och Friedrichstadt. Huvudsakligen flyttade hugenotter till området. Utbyggnaden av gatans mellersta del forcerades under kung Fredrik Vilhelm I av Preussen.


Under revolutionsåren 1848–1849 utkämpades flera gatustrider på Friedrichstrasse. Senare under 1800-talet blev gatan allt mer fylld med hotell, restauranger och platser för konstframställningar.

Den blev även känd för sina många affärer som hanlade med guld och juveler, samt för sin prostitution.

Filmen är en högklassig och omarbetad version från Lumière-arkiven, och tillhör några av de tidigaste tillgängliga filmerna från Tyskland. Det är återigen filmskaparen Guy Jones som varit i farten.

Han saktade ner bilderna till ett mer naturligt tempo och lade till ljud för rätt atmosfär.

Friedrichstrasse 1896

Glöm inte att dela den fantastiska filmen till dina vänner!