Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Retro

Äkta nostalgitripp med gamla bensinskyltar vi minns med kärlek och värme

gamla bensinskyltar

Dessa gamla bensinskyltar får en att bli barn på nytt, plötsligt minns man hur pappa stannade och tankade bilen, medan man själv satt kvar i baksätet och förundrades över hur bekvämt det var att åka bil.

Gamla bensinskyltar som väcker minnen till liv

gamla bensinskyltar

Klassiska BP

gamla bensinskyltar - Klassiska BP

Varumärket BP lär ha funnits i Sverige sedan 1922. Det står för ”British Petroleum”, men stod en gång i tiden för ”Best Persian”, eftersom oljefälten fanns i nuvarande Iran, dåvarande Persien.

1947 lanserades den klassiska skylten med gult, grönt och svart. BP:s bensinstationer i Sverige togs över av norska Statoil 1993.

Caltex

Caltex

Caltexskylten fanns på bensinstationer i Sverige under åren 1947–67. Det är en sammanslagning av de båda amerikanska delstaterna Kalifornien och Texas.

Före 1947 hette bolaget Texaco i Sverige, som återupptogs 1967. Gamla Caltex och Texaco i Sverige ingår nu i dagens Preem.

Gulf

gamla bensinskyltar - GULF

Gulf bildades i Texas 1901 och upphörde som självständigt bolag 1984. I Sverige införlivades Gulf i OKQ8.

Men varumärket lever vidare. I större delen av världen utanför USA ägs det av indiska intressen. 2013, efter 27 års bortovaro, kom varumärket tillbaka i Sverige.

Självständiga bensinhandlare inom medlemsorganisationen Emab har nu öppnat bensinstationer med Gulfskylten runt om i landet. Skylten har i stort sett haft samma design sedan 1950-talet.

Esso

Esso

Esso fanns i Sverige mellan 1939 och 1986. Stationerna togs över av norska Statoil. ”En tiger i tanken var en reklamslogan som många skrattade åt på 1960-talet och Thore Skogman sjöng reklamlåten ”In med en tiger i tanken”.

Esso står för bokstäverna S och O såsom de uttalas på engelska. I själva verket är det alltså förkortningen av Standard Oil. I många länder finns Esso kvar som Exxon.

Mobil

Mobil

Mobiloil registrerades som varumärke i USA redan 1920. I Sverige fanns Mobils bensinstationer mellan åren 1955–85. Under perioder hade skylten en bild av den bevingade hästen Pegasus.

Mobiloil med den bevingade hästen Pegasus

Mobiloil med den bevingade hästen Pegasus

Kan inte låta bli att känna som om något gått förlorat idag….

Källa: SVD | Bilder: Via Google bildsök

Kolla även in dessa

Upplyftande

Muslimer ber i Berlins kyrka med budskapet att tillsammans står vi enade. Vet att dessa bilder kommer reta gallfeber på extremhögern, men det skiter...

Hundar

Det sägs ju att elefanter aldrig glömmer, men det visar sig att hundar inte heller gör det, som när dessa två syskon som möttes...

Upplyftande

Vad sägs om en ”Pac-Man” mask, ni vet den där som gapade hela tiden medan den svalde prickar, och nu till det bästa, den...

Retro

Nu vidare till skönheten hos övergivna bilar, men det är långtifrån alla som hamnar på en liknande lista, de flesta betraktas bara som skrot,...