Publicerat i

Gamla bensinskyltar som väcker minnen till liv – kommer du ihåg dem?

Att se dessa gamla bensinskyltar får en att bli barn på nytt, plötsligt minns man hur pappa stannade och tankade bilen, medan man själv satt kvar i baksätet och förundrades över hur bekvämt det var att åka bil.

Gamla bensinskyltar som väcker minnen till liv

Klassiska BP

BP -Gamla bensinskyltar som väcker minnen till liv>
Bild: Jens Jørgen Jensen

Varumärket BP lär ha funnits i Sverige sedan 1922. Det står för ”British Petroleum” men stod en gång i tiden för ”Best Persian” eftersom oljefälten fanns i nuvarande Iran, dåvarande Persien.

1947 lanserades den klassiska skylten med gult, grönt och svart. BP:s bensinstationer i Sverige togs över av norska Statoil 1993.

Caltex

Caltex
Bild: Rickard Dighammar

Caltexskylten fanns på bensinstationer i Sverige under åren 1947–67. Det är en sammanslagning av de båda amerikanska delstaterna Kalifornien och Texas. Före 1947 hette bolaget Texaco i Sverige, som återupptogs 1967. Gamla Caltex och Texaco i Sverige ingår nu i dagens Preem.

Gulf

Gulf
Bild: Tony

Gulf bildades i Texas 1901 och upphörde som självständigt bolag 1984. I Sverige införlivades Gulf i OKQ8.

Men varumärket lever vidare. I större delen av världen utanför USA ägs det av indiska intressen. 2013, efter 27 års bortovaro, kom varumärket tillbaka i Sverige.

Självständiga bensinhandlare inom medlemsorganisationen Emab har nu öppnat bensinstationer med Gulfskylten runt om i landet. Skylten har haft i stort sett samma utformning som i dag sedan 1950-talet.

Esso

Esso

Esso fanns i Sverige mellan 1939 och 1986. Stationerna togs över av norska Statoil. ”En tiger i tanken var en reklamslogan som många skrattade åt på 1960-talet och Thore Skogman sjöng reklamlåten ”In med en tiger i tanken”.

Esso står för bokstäverna S och O såsom de uttalas på engelska. I själva verket är det alltså förkortningen av Standard Oil. I många länder finns Esso kvar som Exxon.

Mobil

Mobil

Mobiloil registrerades som varumärke i USA redan 1920. I Sverige fanns Mobils bensinstationer mellan åren 1955–85. Under perioder hade skylten en bild av den bevingade hästen Pegasus.

Mobiloil med den bevingade hästen Pegasus

Mobil med Pegasus
Bild: azure.barrett-jackson

Kan inte låta bli att känna som om något gått förlorat idag…. Glöm inte att dela artikeln till dina nostalgiälskande vänner.

Källa: SVD   |   Bilder: Via Google bildsök