Publicerat i

Google+ stängs ner sedan det sociala nätverket drabbats av ett massivt dataläckage

Google+ stängs ner! Det sociala nätverket ska stängas sedan företaget erkänt ett omfattande dataläckage som drabbade nästan 500 000 användare.

Säkerhetshålet gav så kallade ”tredjepartsprogram” tillgång till känslig data, såsom ditt fullständiga namn, e-postadresser och födelsedatum. Även profilfoton, var man bor och förhållandestatus kan också ha blivit läckta. Totalt har 438 stycken ”tredjepartsprogram” access till nätverket.

Google+ stängs ner

Wall Street Journal rapporterar att ”project strobe”, en intern arbetsgrupp som ska skydda just kundernas integritet, har säkerhetsgranskat företagets API: er. Det är via detta gränssnitt som tredjepartsapparna får åtkomst till Googles data.

Google säger dock att det inte finns någon anledning att tro att dessa data missbrukats av programmen.

De användare som har påverkas ska troligtvis ha behövt använda en app från tredje part, och ge den tillstånd att komma åt deras data.

Google+ stängs ner för gott

Google+ stängs ner

Dataläckaget upptäcktes redan 2015, men Google har enligt TechCrunch inte gått ut med detta, av rädsla för att dra till sig uppmärksamhet från tillsynsmyndigheter.

I ett internt memo sa företaget att man ville undvika att hamna i ”rampljuset”, ungefär som Facebook fick brottas med Cambridge Analytica-skandalen”.

Google kommer tydligen att genomföra en omfattande utrensning av sina tjänster. Förutom att Google+ stänger ner för gott, så kommer även Gmail stramas åt vad gäller begränsningar av antalet tredjepartsapputvecklare.

Överträdelser av detta slag i EU kan resultera i böter på 4 procent av företagets årliga globala omsättning.

Google+ stängs ner

Google har en omsättning på 109 miljarder dollar år 2017, vilket skulle ge böter på över 4 miljarder dollar.

Brottet skedde emellertid 2015, så det hamnar inte inom ramen för GDPR-förordningen. Fast brottet kan naturligtvis fortfarande undersökas av tillsynsmyndigheter i EU, Storbritannien och USA.

Varför känns det som att trovärdigheten för även Google har försvunnit. De har medvetet mörkat detta, för att inte hamna i dålig dager… Men vad tror de kunderna tycker nu, hur kan man ha förtroende för ett företag som mörkat uppgifterna under tre års tid?