Paradisön som drabbades av oförklarligt många hajattacker – ”som ett blodbad”

Ett ökat antal hajattacker fick paradisön Réunion nära Madagaskars kust att förbjuda all simning och surfing då riskerna ökat dramatiskt.

Nu försöker forskare ta reda på vad det är som triggar hajarna till detta blodbad.

Det franska territoriet har den högsta andelen dödliga hajattacker i världen – med tre dödsfall per en miljon människor – mer än tre gånger så många som Sydafrika och långt mer än USA och Australien.

Dessa stora och kraftfulla tjurhajar, som kan leva i både salt och sötvatten, tros ligga bakom 90 procent av dödsfallen.

Ända sedan 2013 har all surfning och simning varit förbjudit utanför öns relativt säkra korallagun på grund av rädsla för hajattacker.

Professor Erwann Lagabrielle, som personligen bevittnat hur vänner attackerats bestämde sig för att ta reda på varför just dessa vatten är så farliga, rapporterar 9News.

Vad ligger bakom denna ökning av hajattacker

hajattacker
Image by Schäferle from Pixabay

Hans forskning visar att sannolikheten för att bli attackerad av en haj vid Réunion ökat ”med en förändringsfaktor på 23” sedan 1980-talet,.

(Är inte insatt i det här med förändringsfaktor, men tror det motsvarar 230%, eller så är det 2 300%.)

År 2015 attackerade en två meter lång tjurhaj hans vän i dessa vatten och då bestämde han sig för att söka efter svaret.

”Det var som hämtat ur en skräckfilm,” sa han.

Medan kompisarna simmade vid Saint-Leu såg han sin vän Rodolphe Arriéguy bli attackerad bara 20 meter bort.

”Vattnet var vitt av skum och sedan blev det rosa och det rosa blev rött”, sa han.

”Jag simmade till min vän, mot min egen instinkt, det var det läskiga”.

Det visade sig att vännen blivit biten i armen och han försökte rädda vännens liv med ett provisorisk tryckförband, vännen överlevde men blev av med armen.

”Den stora frågan är vad som kan ligga bakom denna ökning?”

”Det är antingen en populationsökning av hajar eller en förändring i deras beteende.

”Som hämtat ur en skräckfilm”

hajattacker
Image by Sinousxl from Pixabay

”Dessa beteendeförändringar kan förklaras av andra faktorer som förändringar i vattentemperaturen, fiske riktat mot hajpopulationer.”

Cirka 30 personer har dödats och 56 har attackerats när de simmade utanför Réunion sedan 1913 – med elva dödade sedan 2006 och tio sedan 2011.

Kim Mahbouli, 28, en fransk turist, attackerades och dödades av en haj när han surfade i ett område där simning förbjöds i maj 2019.

Och under samma år dog fiskaren Floris Huet efter att en haj slitit av hans vänstra ben i januari 2019.

2020 inrapporterades 57 hajattacker globalt, vilket gjorde det till det dödligaste året sedan 2013 med tio oprovocerade attacker som resulterade i dödsfall, skriver SUN.

”International Shark Attack File” föreslog att det kan handla om en avvikelse då antalet totala attacker fortsatte att falla – de sade ”ett enskilt år bryter ingen trend”.

Det har spekulerats i att Covid-pandemin som lett till att fler stannade hemma, överfiske eller till och med en väderhändelse i La Nina kan ha lett till ökningen.

Vulkanen Pito Maido

hajattacker
Image by David Mark from Pixabay

Det har även spekulerats i att öns vulkan ”Piton de la Fournaise” kan locka dit hajar, då vattnet grumlas av vulkaniskt sediment, vilket underlättar för hajarna att ”smyga” sig på bytet.

Marinbiologen Blake Chapman berättade för Guardian Australia att attacker med flera bett kan tyda på att hajarna då betraktar ​​människor som ett skrovmål.

Hon sa: ”I vissa attacker som skett under året låter det som att hajen simmade runt och bet mer än en gång, vilket är ett ovanligt beteende för stora vita hajar.

”När de biter mer än en gång är det mer troligt att det får en dödlig utgång då blodförlusten blir större.”

Introbild – Image by Des Kerrigan from Pixabay

Nya poster