Connect with us

Sök bland alla artiklar

Retro

Denna video filmad från en hängbana i Tyskland 1902 är riktigt uppfriskande ###

hängbana
Youtube

Hängbana eller ”det flygande tåget” visar en tur i Wuppertal, Tyskland 1902. Filmbilderna är nästan lika imponerande som den teknik den färdas på, även om den ”hottats” upp lite.

Hängbanan byggdes 1897–1900, öppnades för trafik 1901 och är fortfarande i bruk.

Den är 13,3 kilometer lång och förbinder Wuppertals stadsdelar från Vohwinkel i väster till Oberbarmen i öster.

Schwebebahn skiljer sig från en vanlig enbalksbana genom att vara en hängbana, där vagnarna rör sig hängande 12 meter över floden Wupper.

Den binder samman Wuppertalområdet längs med floden Wupper och är genom sin konstruktion separerad från andra trafikslag.

Tågen går med fyra till sex minuters mellanrum och transporterar över 23 miljoner passagerare per år.

Den första kända idén till en hängande järnväg hade Henry Palmer i England 1824, men denna idé om en hängande hästdriven järnväg utvecklades inte vidare.

År 1826 framfördes de första tankarna om att konstruera en hängande järnväg över floden Wupper.

Originalfilmen från 1902

Det system som senare valdes, var en konstruktion av Eugen Langen från 1880-talet. Langen hade skapat hängbanor för att transportera gods i sin sockerfabrik.

År 1898 började anläggandet, och den 1 mars 1901 kunde banan invigas. Hela banan kunde tas i bruk drygt två år senare, den 27 juni 1903.

För att konstruera banan gick det åt 19 200 ton stål för att bygga konstruktionerna som bär upp banan och stationerna.

Redan 24 oktober 1900 åkte kejsar Vilhelm II av Tyskland med banan med den vagn, som blivit känd som Kejsarvagnen (Kaiserwagen).

Fascinerande film från en hängbana anno 1902

Spana även in dessa

Upplyftande

Kerri Barnes cyklade runt i London nästan spritt språngande och avverkade drygt 1.5 mil i det kalla vädret, allt i en del för välgörenhet....

Blandat

Forskarteamet hade bara hört talas om Covid. I februari reste de till atollen Kure, en avlägsen atoll i Stilla havet, drygt 55 mil från...

Blandat

I Japan har fler människor dött av självmord under oktober månad än vad som totalt dött av COVID-19. Det är hemska siffror på hur...

Upplyftande

Herregud, tänk att få COVID-19 för 3:e gången, som om det inte skulle räcka med en gång kan man ju tycka. Den 101-åriga italienske...