Följ sidan även här

Sök bland alla artiklar

Blandat

Har coronaviruset muterat – ja säger forskare då patienter dör snabbare nu än i första vågen

Har coronaviruset muterat
Pixabay

Har coronaviruset muterat? Ja hävdar vissa forskare som menar att det muterat och att patienter riskerar att dö snabbare än i den första vågen, enligt rapporter som publicerades i går.

Det kommer förvisso ständigt nya larm om att det muterat, vilket virus gör, men vad betyder det i praktiken?

”The New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group” menade att resultaten kunde tyda på att Covid-19 nu blivit mer aggressivt, rapporterar mirror.

Forskarna, som arbetar i regeringens vetenskapliga rådgivningsgrupp, menade att det finns en risk att dessa förändringar kan öka virusets förmåga att sprida sig.

De skrev också att de saknar förmågan att tolka och förstå om dessa mutationer utgör en större risk.

Rapporten skriver: ”I Storbritannien övervakar forskare för närvarande om det förekommer mutationer, men vi kontrollerar inte systematiskt hur dessa mutationer påverkar Covid-19´s smittsamhet och dödlighet”.

Det är en stor lucka i vår kunskapsbank.” Vi saknar för närvarande förmågan att snabbt och systematiskt bedöma den biologiska betydelsen av en detekterad genetisk förändring.”

Har coronaviruset muterat?

Har coronaviruset muterat
Image by Pete Linforth from Pixabay

Enligt uppgifter från, ”COVID-19 Clinical Information Network”, så avlider nu patienter mycket snabbare i genomsnitt, än under den första fasen av pandemin.

Fram till augusti tog det i genomsnitt 13 dagar efter att symtomen först visade sig innan patienten avled. Men nu verkar det som det muterat och perioden har sjunkit till sju dagar i genomsnitt – 7,5 hos män och sex dagar hos kvinnor.

Tidstappet kan dock delvis förklaras med att antal dödsfall sjunkit – fler patienter återhämtar sig och färre dör efter en lång och utdragen kamp mot viruset, vilket såklart ökar genomsnittstiden.

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Antal hatbrott i USA år 2019 steg till sin högsta nivå på drygt ett decennium, samtidigt som antal hatmord slog rekord, sade FBI på...

Blandat

COVID-19 fanns i Italien redan så långt tillbaka som i september 2019, det säger nu forskare i Italien. Världshälsoorganisationen säger att COVID-19 var okänd...

Blandat

För 30 år sedan sögs en pilot vid British Airways ut från cockpit mitt under en flygning från Birmingham till Malaga, och överlevde mot...

Retro

René Lacoste är inte bara polotröjor med krokodiler på. Han uppfann även denna tennisbollsmaskin, blott 24 år gammal. René Lacoste började spela tennis först...