Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Har det svarta hålet blivit mätt – forskarna kliar sig i huvudet och säger liksom ”what”

svarta hålet blivit mätt
Pixabay

Har det svarta hålet blivit mätt, typ blivit proppmätt och helt upphört att ”svälja” någon ny materia.

I en galax långt, långt borta, 300 miljoner ljusår för att vara exakt, har ett ”supermassivt” svart hål fått vetenskapsmän vid universitetet i Tel Aviv att klia sig i huvudet.

Det märkliga svarta hålet slutade helt slumpmässigt plötsligt sin process med att svälja materia.

Forskarna grunnar på möjligheten att en stjärna ”kom för nära matbordet”, vilket orsakade störningen – även om stjärnan blev uppäten under processen.

”Vi har aldrig sett ett svart hål som uppför sig på det här sättet tidigare”, säger forskningsledaren Dr. Benny Trakhtenbrot. ”Vanligtvis är mängden strålning i närheten av ett svart hål direkt kopplat till den hastighet med vilken materia tillförs.

Så den kraftiga ökningen av den synliga strålningen skvallrar om att tillväxtgraden ökar, medan minskningen av röntgenstrålning skvallrar om att tillväxtgraden faktiskt minskar.”

Svarta hål kan innehålla en massa som är miljoner gånger större än solens. ”Supermassiva” svarta hål har till exempel en massa på över 1 miljon solar tillsammans.

Det är fortfarande oklart hur de kan få sådana höga massor, trots att de är relativt vanliga.

Även om vissa kan svälja gas i omgivningen och andra plötsligt kan svälja hela stjärnor förklarar ingen teori hur de kan ”slå på” (eller oväntat stänga av som i detta fall).

Har det svarta hålet blivit mätt

Har det svarta hålet blivit mätt
Image by Gerd Altmann from Pixabay

”Det var så konstigt att vi till en början trodde att det var något fel med uppgifterna”, sa dr. Claudio Ricci vid universitet Diego Portales i Santiago, Chile.

I februari 2017 upptäckte ”All Sky Automated Survey for Supernovae” (ASAS-SN) en händelse känd som AT 2017bgt.

Denna händelse troddes ursprungligen härröra från när en ”stjärna svaldes”, eftersom strålningen runt det svarta hålet blev 50 gånger ljusare än de som observerades 2004.

Efter omfattande observationer med hjälp av en mängd teleskop drog de slutsatsen att AT 2017bgt representerade ett nytt sätt att ”mata” svarta hål, skriver jpost.

””Några veckor senare riktade NASA, liksom Europeiska rymdorganisationen sina rymdteleskop mot det svarta hålet, och märkte en 10.000-faldig minskning av röntgenstrålningen från det svarta hålets närhet.”

”Vi insåg snabbt att det var något väldigt ovanligt”, sade Trakhtenbrot. ”Den första ledtråden var en ytterligare komponent av ljus, som aldrig tidigare observerats när en stjärna slits sönder av ett svart hål.

”Dagligen observerade teleskopet NICER på den internationella rymdstationen dramatiska variationer, ibland förändrades ljusstyrkan med en faktor på 100 inom några timmar.

Sådana snabba förändringar som kontinuerligt inträffar under flera månader har aldrig setts förut,” skrev TAU i ett pressmeddelande.

”Denna data innehåller många frågetecken,” avslutade Dr. Ricci. ”Men det är spännande, för det betyder att vi lär oss något nytt om universum.”

Introbild – Image by WikiImages from Pixabay

Spana även in dessa

Upplyftande

Tänk att vara pizzabud få 120 000 kr i dricks, det vore ju som att man måste nypa sig i armen för att ta...

Livet

Haha, apan hade tagit selfies, det var vad snubben hittade när han återfick sin ”stulna” mobiltelefon. Mannen säger att han hittade bilderna med apan...

Blandat

Ny kinesisk forskning visar att människor åldras snabbast när de är i 40-årsåldern, det är då som ”nedförsbacken” är som brantast. Teamet från ”Peking...

Blandat

Qantas flyg till ingenstans blev så poppis att de sålde slut på 10 minuter. Innan pandemin flög folk för att komma från en destination...