i kategorin

Hästar minns om du log mot dem eller rynkade på näsan när de senast såg dig

Hästar minns om du log! Är inte det ganska fascinerande. De kan minnas ditt ansiktsuttryck och bete sig olika om du log eller rynkade på näsan, när de ser dig nästa gång.

Leanne Proops vid ”University of Portsmouth” och hennes kollegor vid ”Sussex University” visade redan 2016 att hästar reagerar olika på fotografier av glada eller arga människor.

Advertisement

Nu har de studerat om hästarna kan skapa sig varaktiga minnen av människors ansiktsuttryck, kort sagt, kommer de ihåg ditt humör.

Hästar minns om du log
Bild: Pal Teravagimov Photography / Getty

Först visade de hästarna en bild på antingen en glad person eller en arg person. Flera timmar senare besökte personen hästen, men då med ett neutralt ansiktsuttryck.

Vissa hästar fick se en annan person som inte visats på bild. Personerna som besökte hästarna visste inte vilket foto hästen hade sett tidigare.

Forskarna fann att hästarna faktiskt kom ihåg personernas tidigare ansiktsuttryck, uttrycket de sett på bilderna.

Hästar minns om du log
Har inte vi setts förut? Bild: Universities of Sussex and Portsmouth

Hästar kikar i regel på negativa och hotande saker med sitt vänstra öga och positiva sociala stimuli med sitt högra öga skriver newscientist.

I studien fann man att när de såg en person med ilsken uppsyn, använde de mer sitt vänstra öga. Däremot, när de såg en person som de sett le tidigare, använde de mer sitt högra öga.

Hästar minns om du log

Glöm inte att dela den fascinerande förmågan till dina hästvänner!