Antal hatbrott i USA steg förra året till högsta nivån på drygt ett decennium

Antal hatbrott i USA år 2019 steg till sin högsta nivå på drygt ett decennium, samtidigt som antal hatmord slog rekord, sade FBI på måndagen.

Den kraftiga ökningen av antal hatmord, 51 förra året, tillskrivs till stor del masskjutningen i El Paso, Texas, i augusti 2019.

Myndigheterna säger att dådet utfördes av en 21-åring som drevs av hat mot latinamerikaner, när han stormade en Walmart och dödade 23 personer och skadade många fler.

Sammantaget samlade FBI in data om 7.314 kriminella incidenter motiverade av partiskhet mot ras, etnicitet eller könsidentitet under 2019.

Det var tredje året i rad som mätvärdet passerade 7.100 incidenter, och den högsta siffran sedan FBI rapporterade in hela 7783 incidenter 2008, skriver nytimes.

De ökända ”Proud Boys”

Proud Boys
“Proud Boys at Virginia 2nd Amendment Rally (2020 Jan)” by Anthony Crider under CC BY 2.0

Experter säger att mörkertalet sannolikt är stort, dels för att många offer inte rapporterar brotten, samt att lokala myndigheter inte har någon skyldighet att rapportera hatbrott till FBI.

Till exempel rapporterade endast 2 172 av totalt drygt 15 000 brottsbekämpande myndigheter sina data om hatbrott till FBI, enligt FBI: s rapport.

”Det är viktigt att förstå att rapporten kraftigt underskattar den verkliga nivån av hatbrott, detta på grund av karaktären i rapporteringen, sade ”Southern Poverty Law Center”, som spårar hatgrupper.

SPLC noterade att ökningen av hatbrott de senaste åren har sammanfallit med att antalet vita högerextrema grupper kraftigt ökat, sade de på måndagen

Enligt uppgifter som samlats in av SPLC så växte antalet vita nationalistgrupper med hela 55% mellan 2017 och 2019.

Ökningen av antal hatbrott förra året följer den uppåtgående trenden i fördomsmotiverade brott som skett under Trumps ledarskap, och hans hårda retorik mot latinska invandrare anses ha triggat skytten i El Paso.

Donald Trumps retorik spär på antal hatmord

Donald Trumps retorik spär på antal hatmord
“Donald Trump” by Gage Skidmore under CC BY-SA 2.0

Politik spelar roll”, säger Brian Levin, professor vid ”California State University” och chef för universitetets ”Center for the Study of Hate and Extremism”.

”Presidentens retorik har också tillskrivits en serie av faktiska attacker,” tillade Levin, “och dessutom ökar antal hatbrott när presidenten kommer med hetsande utspel, som sedan sprids på nätet och blir en vattendelare.

Den totala ökningen drivs främst av en ökning mot latinamerikaner och judar. FBI rapporterade 953 antisemitiska hatbrott förra året, en ökning med 14% jämfört med föregående år.

Hatbrott riktade mot Latinamerikaner ökade med nästan 9% till 527 incidenter förra året från 485 incidenter år 2018.

Samtidigt föll hatbrott mot svarta till den lägsta andelen av alla hatbrott sedan FBI började samla in uppgifter, även om svarta fortfarande var kraftigt överrepresenterade i statistiken, och ”svarta är fortfarande det främsta målet”, skrev de i rapporten.

Årets preliminära siffror från 2020 uppvisar en kraftig nedgång i antalet hatbrott, vilket Levin förklarar som ett resultat av städers lockdowns.

Men tre städer går mot strömmen: Los Angeles, Houston och San Antonio.

Antal hatbrott i USA ökade 2019

Introbild – By Anthony Crider under CC BY 2.0

Spana även in dessa

Farhågor kring stängda gränser och alla nya varianter av coronaviruset

Det känns som att antal hotande varianter av coronaviruset aldrig tar slut. Det poppar ständigt upp nya varianter som hotar våra förhoppningar om ett...

5 kusliga mysterier om ”spökskepp” som lever vidare än idag

Bara ordet spökskepp ger en kalla kårar, minns att jag för många år sedan läste en bok som hette dödsskeppet, när man väl mönstrat...

Husägaren som pungade ut drygt 3 miljoner för att få huset flyttat ###

Skulle du betala drygt 3 miljoner för att få huset flyttat med allt vad det innebär, dessutom bara flytta huset sex kvarter bort? Det...

Senaste inläggen