torsdag 21 oktober 2021

Det mystiska ”Havana syndrom” – nu utreds flera fall vid USA: s ambassad av polisen i Berlin

Har tidigare skrivit om ”Havana syndrom”, denna mystiska åkomma som ännu ingen lyckats förklara, men som fortsätter drabba framförallt amerikansk personal.

Tysk polis sa på fredagen att de undersöker flera fall av det mystiska syndromet vid USA: s ambassad i Berlin.

Syndromet tros ha drabbat drygt 200 amerikanska diplomater, tjänstemän och familjemedlemmar över hela världen, där vissa blivit väldigt sjuka.

Namnet har sitt ursprung i att det först drabbade diplomater vid USA: s ambassad i Havana, som klagade över symtom såsom migrän, illamående, minnesförluster och yrsel.

Enligt Der Spiegel ska Berlinpolisen sedan augusti utrett en ”trolig sonisk vapenattack mot anställda vid USA: s ambassad”, men avböjde ytterligare kommentarer.

Polisen i Berlin utreder flera fall av Havana syndrom

Havana syndrome
Image by Maxwell Fury from Pixabay

En talesperson för ambassaden i Berlin avböjde att gå in på några detaljer, men sade att en amerikansk utredning pågår om misstänkta fall över hela världen.

President Joe Biden undertecknade i fredags en lag som ger ekonomiskt stöd till statlig personal som drabbats av syndromet, skriver Reuters.

I juli sade Österrike att de samarbetade med amerikanska myndigheter för att gå till botten med misstänkta fall bland amerikanska diplomater i Wien.

William Burns, chef för USA: s centrala underrättelsetjänst, sa i juli att cirka 100 CIA-anställda – och familjemedlemmar och anhöriga till ca 200 amerikanska tjänstemän hade drabbats.

Burns påpekade att en amerikansk utredning i december slog fast att strålar med ”riktad energi” var en högst trolig orsak.

Han sa att det troligtvis orsakats med flit och att Ryssland kan ligga bakom, men Moskva förnekar kategoriskt all inblandning.

Introbild – Image by Michael Bußmann from Pixabay

Nya artiklar