Connect with us

Sök bland alla artiklar

Hundar

Vad händer egentligen vid ”hundarnas självmordsbro” – där hundar kastar sig ut?

hundarnas självmordsbro
Pixabay

Dags att återvända till hundarnas självmordsbro. Under de senaste 70 åren har drygt 600 hundar hoppat från Overtoun bridge i Skottland, och ingen vet varför.

Många har rapporterat om bron, och den har även inspirerat till en bok. Vissa rapporter anger antalet till hundratals, medan andra menar att siffran är lägre.

Men oavsett vilka siffror som är korrekta, så råder det ingen tvekan om att många hundar dött vid denna bro, och ingen vet exakt varför.

Overtoun Bridge i Skottland

hundarnas självmordsbro
dave souza / CC BY-SA

Ibland överlever hundarna fallet med fruktansvärda skador som följd. Men många dör på fläcken efter att ha kastat sig ut från bron som korsar en 15 meter lång ravin.

I minst ett fall påstås en hoppade hund från bron ha överlevt, varvid den snabbt sprang uppför sluttningen och hoppade sedan ut igen. Men vad får dem att hoppa?

Är doften av vilda djur förklaringen?

2010 besökte djurbeteendevetaren David Sands bron och drog slutsatsen att hundar inte dödade sig själva med avsikt.

Hans teori är att hundar med långa nosar är särskilt benägna att hoppa, då deras exceptionella luktsinne känner dofter av vilda djur, det är den utlösande faktorn.

Kanske kan hundarna lukta eller se vilda varelser under bron, konstaterade Sands.

Hundar kastar sig ut från ”Overtoun Bridge”

Hund
Image by Winsker from Pixabay

Eller kanske den gotiska brons konstruktion, med avsmalnande kanter som skapar ett plant plan från hundens synvinkel, bidrar till deras misstag.

Kanske är det ljudvågor från en närliggande nukleär ubåtsbas som bara hundar kan höra?

I sin dokumentär om bromysteriet säger Sands, ”Jag tror det är nyfikenheten som dödar hundarna här på Overtoun Bridge. Dock är denna del av landet fortfarande fullt av vidskepliga människor.

Några av dem tror att det finns paranormala faktorer, som får hundarna att hoppa till döds.

En teori är att spöket, ”The White Lady of Overtoun”, finns närvarande vid bron och skapar en enorm turbulens hos hundarna vilket leder till deras död.

Ett annat, ännu mörkare inslag, hänvisar till en fruktansvärd händelse som inträffade 1994.

Den ökända bron i Dumbarton

Hundarnas självmordsbro
Lairich Rig, CC By 2.0; Dog photo: Ray Larabie, CC By 2.0

Det var det året som en 32-årig far kastade sin egen baby i ravinen. Barnet dog dagen efter och fadern förklarades psykiskt sjuk och fördes till en institution.

Lokalbefolkningen säger att hundarna i nästan samtliga fall tenderar att hoppa från samma plats, som pappan kastade barnet från.

De menar att den fruktansvärda händelsen kanske skapade en övernaturlig ”reva” som påverkar hundars beteende.

Amelia reser till Dumbarton för att gå till botten med detta mysterium och förhoppningsvis hindra ytterligare fyrbenta vänner från att skada sig själva.

Kanske är det ändå bara en helt vanlig bro, det är i alla fall den slutsats Amelia drar efter sitt besök vid den mytomspunna bron.

Hundarnas självmordsbro ”Overtoun Bridge”

Introbild – Image by Manfred Richter from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

I Japan har fler människor dött av självmord under oktober månad än vad som totalt dött av COVID-19. Det är hemska siffror på hur...

Hundar

Utrustad med hjälm, glasögon och anpassad motorcykeljacka har hunden Bogie, en 11-årig blandrashund i Filippinerna, fått stor uppmärksamhet när han åker runt på vespa...

Blandat

Nu varnar forskare för ett nytt coronasymtom som kan vara en indikation på att du blivit smittad – det handlar om en ”konstig känsla...

Blandat

Verklighetens Mowgli är en djup tragisk historia. Han tvingas ta sin tillflykt till djungeln för att slippa bli mobbad i byn. Hans stackars mamma...