Mysteriet vid hundarnas ”självmordsbro” där hundar kastar sig ut till döds

Har mysteriet med hundarnas ”självmordsbro” blivit löst? I alla fall hävdar en pastor att han nu löst gåtan om bron, från vilket minst 50 hundar har hoppat till döds.

Ända sedan 50-talet har ”Overtoun Bridge” i Dumbarton, Skottland varit platsen där ett flertal uppmärksammade tragedier ägt rum.

Hundarnas ”självmordsbro”

hundarnas "självmordsbro"
Image: dave souza / CC BY-SA

Hundratals hundar har kastat sig ut från den 15 meter höga bron, och vissa lokala rapporter skvallrar om att 600 hundar ”hoppat från bron, men tack och lov har de flesta överlevt.

Då dödstalen fortsätter att stiga, har pastorn Bob Hill från Texas, som bor i en närliggande herrgård, försökt lösa mysteriet en gång för alla, skriver mirror.

Han tror att lukten av djur under bron får hundarna att tappa kontrollen.

Ett fall på ca 15 meter

hundarnas "självmordsbro"
Image: Rosser1954 / CC BY-SA

”Hundarna känner doften av minkar, mårddjur eller andra däggdjur, då hoppar de upp på brons räcke”, sade Bob till The New York Times.

Bod driver ett lokalt centrum för utstötta kvinnor och flyttade in i ”Overtoun House” med sin fru för 20 år sedan, och har sett många hundar som fallit ned på klipporna nedanför.

Vissa rapporter skvallrar om 600 hundar som hoppat från bron

Men andra är skeptiska till hans teori, och menar att andra faktorer ligger bakom.

Religion och filosofiläraren Paul Owens besökte bron redan för 40 år sedan, och har spenderat drygt ett decennium åt att försöka ge en förklaring till fenomenet.

I sin bok ”The Rainbow of Rainbow Bridge”, lägger han fram en teori att det är spöken som ligger bakom

Andra tror att ett spöke från den närliggande herrgården ligger bakom hundarnas död

den närliggande herrgården
Rosser1954, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Eller mer specifikt, det är spöket ”The White Lady of Overtoun”som ligger bakom hundarnas dödsfall.

Det var en kvinna i byn som aldrig kom över sin mans död, och som själv dog 1908. Åtskilliga personer påstår sig sett ”kvinnan”. .

En annan som också har gjort mycket forskning är David Sands.

Djurbeteendevetaren utesluter möjligheten att hundar avsiktligt skulle ”ta livet av sig”, det är deras nosar som attraheras av djurdofter under bron.

The White Lady of Overtoun

The White Lady of Overtoun

Hans teori är att hundars begränsade perspektiv, deras okunnighet om att saker förändras från gatunivå till en bro som spänner över en djup klyfta, samt lukterna som dallrar i luften lockade troligen hundarna att hoppa.

Jag blir lite fundersam, det är ju egentligen samma teori som pastorn lagt fram på nytt, att det är dofterna som triggar hundarna att hoppa.

Men då inställer sig följande fråga – det finns ju massor av broar i världen som säkerligen har samma doftkarta, varför hoppar hundar just från denna bro och inte andra broar. Vad skiljer just denna bro från alla andra?

Vad ligger bakom hundarnas död?

Det kanske ändå inte är helt långsökt med teorin om ”The White Lady of Overtoun”, kanske hyste hon agg gentemot våra fyrbenta vänner.

Till syvende och sist är det bara ”The White Lady of Overtoun” som skiljer just denna bro från alla andra…. Creepy är ordet!!!!

Introbild – Image by Susanne Pälmer from Pixabay

Mer läsning till dig

Senaste inläggen