Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Blandat

Hur länge håller sig ett lådvin – dels om det är öppnat eller oöppnat?

Hur länge håller sig ett lådvin
Modifierad/Newzblab

En fråga säkert många ställt sig är: hur länge håller sig ett lådvin? Mitt i denna coronakris så måste livet fortgå som vanligt, om under andra förutsättningar.

Runt om i landet vittnat affärer om hur folk bunkrar upp med mat, toalettpapper, läkemedel och handsprit, detta trots tydliga direktiv från myndigheter att det inte är föreligger någon risk att varor ska ta slut.

Hur ser det då ut på alkoholfronten? Jo även Systembolaget ser en tydlig skillnad i att folk handlar lite mer än vanligt.

Hur länge håller sig ett lådvin?

Hur länge håller sig ett lådvin
Bild: via Allt om Mat

En vanlig fråga de anställda på Systembolaget ofta får rör hållbarheten på deras varor – bland annat lådviner, även när det inte råder någon coronakris.

Är det då värt att köpa på sig ett par boxar så man slipper att springa fram och tillbaka till bolaget och och därmed exponeras kontra exponera andra för eventuell smitta?

Det korta svaret är att det beror på vad det är för sorts vin och vilken temperatur du förvarar den i.

Så här skriver Systembolagets kundtjänst:

För en öppnad box gäller detta om den förvaras i kylskåp:

Röda boxar upp till 6 veckor.

Vita och rosé 3-4 veckor.

Om vinerna förvaras i rumstemperatur kan hållbarheten bli hälften så lång. Du kan naturligtvis prova vinerna, det blir aldrig farligt, men smaken kan ha förändrats.
En rödvinsbox håller längre om du förvarar den kallt.

För oöppnade boxar gäller:

För röda boxar – 10 månader från tappdatumet.

För vitt och rosé – 8 månader från tappdatumet.

Kom ihåg att detta är rekommendationer, och att det blir som ett ”Bäst före-datum”.

Det gör att vinerna ofta är bra även efter datumet på förpackningen. Precis som med öppnade boxar kan du alltid prova, men vinerna kan ha tappat i arom.

Om du har en liten mängd vin kvar i boxen kan smaken påverkas fortare.

Rekommenderade till dig

Livet

Nu till den bisarra storyn om Adam Rainer. Vad gäller medicinska avvikelser har den moderna vetenskapen haft gott om mystiska fall att grotta ner...

Retro

Det är inte alla som äger en 70 år gammal tvättmaskin, än mindre tvättar sina kläder i den. Men det var precis vad den...

Livet

Haha, kanske är det århundradets prank! Normalt har jag en policy att bara lägga ut filmer som är relativt nya, men såklart förekommer undantag...

Blandat

Från konspirationsteorier till vad som är skadligt för dina tänder. Här är 10 vanliga livsmedel – bortsett från godis – som tandläkare helst vill...