Connect with us

Sök bland alla artiklar

Blandat

Frågan – ”hur många hål olika objekt har” är inte alltid så enkel som man tror ###

hur många hål olika objekt har
Pixabay

Nu till ”hur många hål olika objekt har”. Vi ska bege oss in i filosofins värld, snarare till semantiken, som i detta fall är vad som utgör ett hål.

Vid första anblick så ter sig frågan överflödig, men ju mer man grunnar på den, desto mer komplex blir bilden.

Ta ett sugrör t.ex, har det ett eller två hål, först tänkte jag att det har ju två hål, ett i vardera enda, men så kom insikten att det faktiskt har ett hål, ett ”långt hål” vill säga.

Man kan ju knappast påstå att en ringmunk har mer än ett hål, för det är ju samma sak som ett sugrör, bara ett ”kortare hål”.

För längden på hålet kan ju inte ha någon betydelse, för då uppstår frågan var brytpunkten är, är det vid 5 centimeters längd, 10 cm, o.s.v.

Bara för att man vänder på något, så medföljer det ju inte att saken får ytterligare ett hål, det är ju fortfarande samma hål, i alla fall ser jag det så.

En smarrig ringmunk sitter aldrig fel – oavsett antal hål

ringmunk
Image by C B from Pixabay

Det finns säkert någon duktig matematiker som kan ge ett korrekt svar på frågan, men att det skulle vara av klurig art kom lite överraskande, har i och för sig inte reflekterat över frågan tidigare.

Det var Reddit-användaren dyqz som nyligen ställde den fascinerande frågan och som publicerade svaren i en serie cirkeldiagram, efter att ha tillfrågat 1 600 personer.

Man undrar ju lite hur vissa kan anse att en gummisnodd har två hål….Själv har jag inte ens tänkt tanken, ser det mer som en ring, fast visst, den har väl ett hål. Kanske har jag missat något….

Hur många hål olika objekt har

hur många hål olika objekt har
Image: Reddit/dyqz

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay

Spana även in dessa

Livet

En irriterad flygpassagerare fäster tuggummi i kvinnans hår då håret skymde monitorn. Klippet som delats flitigt på TikTok har delat folk i två läger....

Livet

Polsk riksdag brukar betecknas som ett stormigt möte utan resultat, som i överförd bemärkelse kan avse oreda eller kaos i allmänhet. Uttrycket härstammar från...

Blandat

Dold någonstans på detta foto finns en kamouflerad krypskytt och det är upp till dig att försöka hitta honom. Soldaten som ingår i elitförbandet...

Upplyftande

Paul Davis fick tillbaka sin plånbok som han tappade för 26 år sedan, och bäst av allt, både kreditkort och pengarna fanns kvar. Den...