Hur säkra är självkörande bilar egentligen – har vi blivit fartblinda av tekniken?

Hur säkra är självkörande bilar egentligen, frågan har varit på tapeten vid ett flertal tillfällen, men aktualiserats sedan en ”förarlös” Tesla kraschade i Texas och dödade 2 personer.

Båda passagerarna satt på passagerarsätet. Olyckan har skapat debatt om hur säkra de faktiskt är.

Har faktiskt lite svårt att fatta grejen med självkörande bilar, just fördelen med att äga en bil är ju att man får köra den, själva känslan av att vara bakom ratten är ju själva grejen med att äga bilen.

Att sätta sig i en självkörande bil känns lite som att få skjuts av en kompis, eller så kan man ju lika gärna sätta sig i en taxi.

Kanske är det bara en rädsla för att tekniken inte håller måttet som spökar, och frågan är ju om den de facto håller måttet, eller har vi blivit fartblinda av teknikens tjusningskraft?

Har vi helt enkelt svalt betet med hull och hår – det som Elon Musk och Google lanserat som att tekniken är en ”säkrare” bilförare än om vi själva skulle köra bilen.

Som vanligt levererar Palki Sharma och Wion en genomarbetad analys av frågan rörande just säkerheten, och eventuella brister som uppdagats.

Hur säkra är självkörande bilar egentligen

Introbild – Image by Blomst from Pixabay

Nya poster