Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Retro

Hur TV-apparater utvecklats – från 20-talet fram till dagens modeller

Hur TV-apparater utvecklats

Dags att ta en titt på hur TV-apparater utvecklats, från de tidigaste modellerna till dagens hyperavancerade modeller.

På 100 år har TV apparaten antagit många former och storlekar. Här är dess historia, från 1920-talet fram till idag.

Hur TV-apparater utvecklats
Tv-upplevelse då det begav sig. Bild: Camerique/Archive Photos/Getty Images

1920-talet

På 20-talet kom den mekaniska TV-apparaten. Den första modellen hade en liten skärm till höger och ett stort skåp. Dessa TV-apparater var väldigt enkla, jämfört med vår teknik idag.

1930-talet

På 30-talet kom mer raffinerade tv-apparater med bättre design och upplösning. Det var ett jättestort steg i bildkvalitet. Från 100 scanlinjer i början av decenniet till 405.

Hur TV-apparater utvecklats

1940-talet

40-talet gav oss ännu högre resolutioner. Inklusive NTSC-standarden, 480 linjer upplösning och bättre ljud. På 1940-talet var det svårt att producera CRT-skärmar större än 12 tum. Så stora TV-apparater använde projektionsteknik.

1950-talet

På 50-talet kom färgskalan NTSC. Porthole-tv blev extremt populära

Porthole-tv

Porthole-tv

1960-talet

Försäljningen av färg-TV-apparater exploderade på 60-talet. De var nu billigare och färgerna var mer levande. Nu kom också en ny uppfinning- fjärrkontrollen.

1970-talet

70-talet erbjöd en TV för varje smak och behov. Det var en TV som kunde uppgraderas med lättillgängliga kretskort. Det var de ”futuristiska tv-apparaterna”.

TV från 70-talet

1980-talet

80-talet var slutet för TV: n som möbel. Dessa ersattes med färgprojektions-TV med större skärmar och minimalistiska skåp. Då kom också de första LCD apparaterna.

1990-talet

90-talet handlade om Sonys Trinitron-teknik. Eftersom Sonys patent hade löpt ut, kunde alla konkurrenter fritt att använda tekniken.

En förhandssmak av en av de största teknikerna i följande årtionde introducerades i slutet av 1990-talet. Den platta HDTV. Pris runt 70,000 kr.

2000-talet

Under 2000-talet var bildrör fortfarande populära. Eftersom de var billiga och kunde få tillgång till HD-kanaler med en box. Nu kunde också LCD-teknik konkurrera med Plasma.

Vi fick LCD HDTV. Men så kom LED-TV vilket var överlägset båda. Några märken experimenterade med bakgrundsbelysning. Under decenniet blev HDTV även smarta.

De kunde visa innehåll från datorn och anslutas till internet.

LCD HDTV

2010

Nu kunde vi köpa – 4K, LED och 3D. Vilket allihop just hade introducerats. Böjda skärmar kom också ut på marknaden.

Något som verkligen var banbrytande var introduktionen av tapet TV. Dessa är nästan lika tunna som ett kreditkort.

2020

2020 utlovar många nya teknologier. Såsom en TV som kan rullas ihop. Den transparenta glas-TV`n är en annan diskret TV-teknik. Men dessa kommer sannolikt att användas mer som dekoration och konst, än för klassisk underhållning.

Hur TV-apparater utvecklats genom historien

Kolla även in dessa

Blandat

Hur coronaviruset sprids utomhus kontra inomhus är en högaktuell fråga. Kan man bli smittad av en förbipasserande joggare t.ex? Om du vill hålla dig...

Blandat

Är det så att coronaviruset slår hårdare mot svarta människor? I hela USA dör svarta människor från Covid-19 i oproportionerligt höga tal. Det finns...

Blandat

Låt oss gräva oss ner under New York och se vad vi hittar. Jo där återfinns all den ”hemliga” infrastrukturen som håller staden flytande,...

Retro

Nu vidare till skönheten hos övergivna bilar, men det är långtifrån alla som hamnar på en liknande lista, de flesta betraktas bara som skrot,...