Dags att ta en titt på hur TV-apparater utvecklats, från de tidigaste modellerna till dagens hyperavancerade modeller.

På 100 år har TV apparaten antagit många former och storlekar. Här är dess historia, från 1920-talet fram till idag.

1920-talet

På 20-talet kom den mekaniska TV-apparaten. Den första modellen hade en liten skärm till höger och ett stort skåp. Dessa TV-apparater var väldigt enkla, jämfört med vår teknik idag.

1930-talet

På 30-talet kom mer raffinerade tv-apparater med bättre design och upplösning. Det var ett jättestort steg i bildkvalitet. Från 100 scanlinjer i början av decenniet till 405.

Hur TV-apparater utvecklats

1940-talet

40-talet gav oss ännu högre resolutioner. Inklusive NTSC-standarden, 480 linjer upplösning och bättre ljud. På 1940-talet var det svårt att producera CRT-skärmar större än 12 tum. Så stora TV-apparater använde projektionsteknik.

1950-talet

På 50-talet kom färgskalan NTSC. Porthole-tv blev extremt populära


Porthole-tv

Porthole-tv

1960-talet

Försäljningen av färg-TV-apparater exploderade på 60-talet. De var nu billigare och färgerna var mer levande. Nu kom också en ny uppfinning- fjärrkontrollen.

1970-talet

70-talet erbjöd en TV för varje smak och behov. Det var en TV som kunde uppgraderas med lättillgängliga kretskort. Det var de ”futuristiska tv-apparaterna”.

TV

1980-talet

80-talet var slutet för TV: n som möbel. Dessa ersattes med färgprojektions-TV med större skärmar och minimalistiska skåp. Då kom också de första LCD apparaterna.

1990-talet

90-talet handlade om Sonys Trinitron-teknik. Eftersom Sonys patent hade löpt ut, kunde alla konkurrenter fritt att använda tekniken.

En förhandssmak av en av de största teknikerna i följande årtionde introducerades i slutet av 1990-talet. Den platta HDTV. Pris runt 70,000 kr.

2000-talet

Under 2000-talet var bildrör fortfarande populära. Eftersom de var billiga och kunde få tillgång till HD-kanaler med en box. Nu kunde också LCD-teknik konkurrera med Plasma.

Vi fick LCD HDTV. Men så kom LED-TV vilket var överlägset båda. Några märken experimenterade med bakgrundsbelysning. Under decenniet blev HDTV även smarta.

De kunde visa innehåll från datorn och anslutas till internet.

Utvecklingen av TV-apparater

2010

Nu kunde vi köpa – 4K, LED och 3D. Vilket allihop just hade introducerats. Böjda skärmar kom också ut på marknaden.

Något som verkligen var banbrytande var introduktionen av tapet TV. Dessa är nästan lika tunna som ett kreditkort.

2020

2020 utlovar många nya teknologier. Såsom en TV som kan rullas ihop. Den transparenta glas-TV`n är en annan diskret TV-teknik. Men dessa kommer sannolikt att användas mer som dekoration och konst, än för klassisk underhållning.

Hur TV-apparater utvecklats genom historien