Dani Donovan illustrerar sin ADHD på ett helt underbart sätt. Hon ville sina kollegor hur livet gestaltar sig för någon som diagnostiserats med ADHD, hon kunde aldrig drömma om att hennes skisser skulle leda till berömmelse.

illustrerar sin ADHD

28-åringen, som bor i Omaha, Nebraska, diagnostiserades med ADHD för ungefär ett decennium sedan, och nu hoppas hon att illustrationerna hjälper andra att förstå de utmaningar diagnosen medför.

Hon sade till BBC: ”Jag hade precis börjat på ett nytt jobb som sysslar med datavisualisering, och det var första gången jag kunde vara helt öppen med att ha ADHD och prata med mina kollegor om hur det är.

Dani Donovan illustrerar sin ADHD

Dani Donovan
Dani Donovan skissar på att ge ut en bok med skisserna

”Vi skämtade om hur ofta tappade tråden medan jag berättade något, och jag sa att det är ungefär som att ha en sömnig bilförare som kör mina tankar. Jag fick idén till ett flödesschema, jag postade det på Twitter och det spreds omedelbart. ”

Illustrerar sin ADHD

Dani Donovan illustrerar sin ADHD
Dani Donovan

Hennes skisser visar hur en person utan ADHD berättar en historia i en rakt rörelse från början av historien till slutet.

Hennes berättelser är ofta röriga, en prolog från förhistorien innan hon går vidare till början av berättelsen, och sedan vandrar genom ”för många detaljer”, en sidohistoria här och där och tappar tråden innan hon når slutet på berättelsen.


När en med ADHD ska berätta en historia – kontra en ”normal”

Dani Donovan illustrerar sin ADHD
Dani Donovan

”Jag vill att folk ska veta att det här är min upplevelse, det är så ADHD påverkar mig. Jag säger inte att de flesta upplever detta, men det har varit roligt att få höra att människor som inte har ADHD, ändå relaterar till bilderna, hur de känner igen sig.

”Det är när de säger” Wow, detta hjälper mig verkligen att förstå det mycket bättre ”eller” Wow, jag visste inte att vi hade så mycket gemensamt. ”

Svårigheterna med att svälja piller

illustrerar sin ADHD
Dani Donovan

”Människor har kontaktat mig och sagt att när de såg bilderna så kunde de relaterad sig till dom och sökte en terapeut. Några av dem fick diagnosen och genomgår behandling.”

Dani är dock snabb med att betona att bilderna inte är ett diagnostiskt verktyg och inte bör betraktas som sådana.

Rankinglista över svårigheter

Dani Donovan illustrerar ADHD
Dani Donovan

”Om folk frågar mig,” betyder det att jag har ADHD? ” kommer mitt svar alltid att vara ’Nej, det gör det definitivt inte, men om du sett alla illustrationer och känner igen i princip allt, då bör du prata med en läkare eller någon annan. ”

Dani säger att en av hennes största rädslor var att publicera bilderna offentligt: ”Ju fler som ser dom, desto mer hat kommer att ske.

ADHD´s många olika ansikten

Dani Donovan illustrerar sin ADHD
Dani Donovan

Jag oroade mig för att folk skulle säga: ”Alla är så här, skyll inte på din ADHD ”eller” alla har en släng av ADHD, du är bara lat eller letar efter ursäkter. ”Det är något vi med ADHD redan får höra.

”Men jag har mest fått positiv feedback. Det finns så många förstående människor där ute som engagerar sig och deltar i diskussionen som en terapigrupp. En enkel grafik berättar inte hela historien.”