Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Kommer ett immunitetspass att vara lösningen efter Covid-19 och vilka är risker finns?

immunitetspass
MIT

Kommer vi i efterdyningarna av covid-19 ha immunitetspass, som en garant när vi ska resa och söka jobb etc, och vilka farhågor finns det?

Den nya coronaviruset och Covid-19 och allt det orsakat är dessvärre här för att stanna för evigt. Det finns inget läkemedel för att behandla sjukdomen just nu. Olika vaccin mot viruset befinner sig bara i provstadiet.

Men regeringar måste fungera och hitta ett sätt att hålla igång ekonomierna. Det slår hårt mot många, vars liv är i fara på grund av det nya coronaviruset.

Är immunitetspass lösningen?

Immunitetspass
Bild: Via The Medical Futurist

Covid-19-utbrottet har inneburit ett svårt val mellan liv och försörjning. Fram till nu valde regeringar över hela världen att skydda livet framför försörjning genom att införa lockdowns.

Nu övergår sakta fokus till försörjning med hopp om att sjukhusen ska kunna rädda de i riskzonen.

Men hur går vi till en ekonomi som inkluderar jobb och resor. Vem ska resa? Vem kan få arbeta inom offentliga yrken?

Ett test för att ta reda på vem som utgör mins smittorisk och vem som är minst sårbar.

Detta leder regeringarna till idén om ett ”immunitetspass”, av något slag. Samtal kring immunitetspass fick ordentligt fäste under senare halvan av april, samtidigt som Världshälsoorganisationen (WHO) varnade för idén.

Och vissa länder har faktiskt gått vidare med idén. Kina lanserade detta ”immunitetspass” i februari på en experimentell basis, med hjälp av teknikjätten Alibaba.

I april hade det implementerats i de flesta delar av Kina när landet lyfte sitt lockdown, skriver indiatoday.

immunitetspass
Youtube

För att resa i Kina måste man ha en gynnsam hälsokod – ett färgschema. Människor måste fylla i sin personliga information inklusive namn, telefonnummer, passnummer eller nationellt identitetsnummer, dela hälsorelaterad information, resehistorik, ev känd kontakt med en smittad person och liknande.

Appen aarogya setu

Appen aarogya setu

Indien lanserade appen Aarogya Setu för kontaktspårning, som starkt var influerad av Kina och landets kontaktspårning.

Myndigheterna verifierar informationen och varje användare i Kina får en QR-kod i rött, gult eller grönt. Endast de med grönt får resa fritt. Karantän gäller för alla andra.

Indien har också tillåtit resor endast för dem som har appen Aarogya Setu installerad i sina telefoner och som visar grönt vilket gör personen säker. Detta är dock helt baserat på självdeklaration.

USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Ryssland och många andra länder överväger eller antar denna modell för resor. Chile utfärdar faktiskt certifikat till dem som har återhämtat sig från Covid-19.

Vad är egentligen ett immunitetspass?

Intyget är giltigt i tre månader. Dessa människor får resa fritt och arbeta på offentliga platser.

Vad är då problemet med den här typen av immunitetspass?

För att förstå detta låt oss överväga ett avsnitt från historien som citeras av tidskriften Nature. En liknande immunitetspass gjordes i Louisiana i USA på 1800-talet efter ett utbrott av gula febern.

Gula febern

gula febern

Gula febern är en virussjukdom som överförs via myggor. Det ger symtom som feber, huvudvärk, kräkningar, trötthet och gulsot. Vissa patienter kan få dödliga hjärt-, lever- och njursjukdomar.

Det finns ingen specifik behandling för sjukdomen. Behandlingen är fokuserad på symtom och begränsande komplikationer. Men det finns vaccin.

Rädslan som gula febern orsakade i denna amerikanska delstat var sådan att människor delades in i två kategorier, baserat på deras exponering av viruset – acklimatiserade och icke-acklimatiserade.

Acklimatiserade var de som hade överlevt gula febern och icke acklimatiserade var de som på något sätt lyckats undkomma viruset.

Det som följde var bisarrt. Immunitet eller brist på det dikterade vem som kunde gifta sig, vem och var de kunde arbeta, och även hur mycket en slav var värd.

”Förmodad immunitet koncentrerade all politisk och ekonomisk makt i händerna på den redan rika eliten och användes för att motivera vit överlägsenhet”, konstaterar Nature.

Föreställ dig nu en post-coronavirusvärld. Ett immunitetspass för att resa inom och utanför staden, staten eller landet? Ett immunitetspass för att arbeta offentligt?

Arbetsgivare som ber om immunitetspass under intervjuer? Immunitetspass för äktenskap, för inbjudan till sociala sammankomster, för en ölfest med vänner, för att gå in på en diskotek, att gå in i ett köpcentrum eller gå på college?

coronavirusvärld
Andrew Kelly/Reuters

Detta försätter vissa människor i en långt större ekonomisk risk om inte varit smittade av coronaviruset. Ett stort antal av dem har redan drabbats hårt på grund av lockdown, och nu drabbas de igen.

Många har förlorar sina jobb och nu om de saknar immunitet mot coronaviruset kan de heller inte bli anställda, då de är sårbara för Covid-19.

Det finns ett ytterligare problem. Att det endast finns begränsad data som stödjer teorin om att en person som haft viruset skulle ha bättre immunitet än en icke-Covid-19 person.

Men arbetsgivare kan bli frestade att minska sina presumtiva ”kan bli sjuka anställda” genom att rekrytera någon med immunitetspass istället.

Arbetsgivarna från olika branscher i Indien har redan högljutt krävt större frihet när det gäller rekrytering och hur de styr över arbetarna.

Medicinska volontärer har genomfört virustestning i Tyskland
SEAN GALLUP

Nya förändringar i arbetslagar i många stater är just ett försök i den riktningen. Immunitetspass på arbetsmarknaden kan vara ett annat stort aber för arbetskraften.

Det finns farhågor om att ett immunitet pass skulle bli hårdvaluta på arbetsmarknaden, och att de som saknar passet blir än mer marginaliserade, att det uppstår en ny typ av apartheid i världen efter Covid-19.

Eller som nature skriver – Enligt vår uppfattning riskerar all dokumentation som begränsar individuella friheter på grundval av biologi att bli en plattform för att begränsa mänskliga rättigheter, öka diskriminering och hota – snarare än att skydda – folkhälsan.

De listar också 10 baksidor med en användning av ett immunitetspass.

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...