Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Inbrottstjuvar avslöjar platserna de först genomsöker – så kan du skydda dig ###

Inbrottstjuvar avslöjar platserna
Pixabay

En grupp före detta inbrottstjuvar avslöjar platserna de först skulle genomsöka, och berättar även var de själva skulle gömma sina ägodelar för att försvåra för tjuvar.

Nu när vintern närmar sig kommer även mörkret, vilket gör det lättare för inbrottstjuvar att verka mer i det dolda.

Forskning visar att inbrotten ökar under vinterhalvåret då tjuvar lättare kan se om någon är hemma eller inte, och det är svårare att upptäcka tjuvarna i mörkret.

Och speciellt under storhelgerna i december kommer tjuvar att hålla utkik efter tomma hem.

Inbrottstjuvar avslöjar platserna

Inbrottstjuvar avslöjar platserna
Image by Moritz Bechert from Pixabay

Men det finns saker du kan göra för att skydda ditt hem mot tjuvar som vill stjäla dina värdesaker.

Larmsystem kan vara en bra investering, liksom att berätta för grannar att du ska resa bort och be dem hålla ett öga på ditt hem.

Försäkringsbolaget ”John Lewis Home Insurance” frågade några före detta inbrottstjuvar om råd var folk borde – och absolut inte borde – gömma föremål som smycken och andra värdesaker när de är borta.

Lämna inte värdesaker på uppenbara platser

De f.d tjuvarna sa att man absolut ska undvika att gömma värdesaker på uppenbara platser som vardagsrumslådor och i byrålådor, skriver dailystar.

Lägg värdesakerna istället på slumpmässiga platser som i ett paket med flingor, ett pastapaket eller i en låda med barnleksaker.

Tjuvar riktar in sig mot husets huvudrum, d.v.s vardagsrummet och köket – så dyra varor måste gömmas på mer ovanliga platser.

Även låsta värdeskåp som inte är förankrade i väggen kommer att få tjuvarnas uppmärksamhet – tjuvar letar först på de uppenbara platserna.

Smycken
Image by JamesDeMers from Pixabay

En sa: ”De flesta har ett litet förvaringsskåp i köket där de ofta förvarar sina nycklar.

”Istället skulle jag gömma bil och hemnycklar i matskåpen om jag skulle åka bort – t.ex i rispaketet, de kommer inte att gå igenom alla dina matpaket.

DVD-fodral är ett annat bra ställe att gömma sina värdesaker i eftersom de är svårare att hitta.”

Barnrum är lite av förbjudet område

En inbrottstjuv sa att det fanns en ”oskriven regel” att tjuvar inte går in i barnrummen.

Barns sovrum och lekrum sägs vara ett ”no-go-område” för brottslingar.

En sa: ”Barnens sovrum skulle vara ett perfekt ställe att gömma tillhörigheter i. Helst skulle det vara gömt i en leksak eller i en leksakslåda.”

Varningstecken på att du inte är hemma

Det finns många saker tjuvarna letar efter, det kan vara paket från ett internetköp som står utanför dörren, tidningar och broschyrer som sticker ut från brevlådor är en annan indikator på att huset står tomt.

Inbrottstjuvar avslöjar platserna
Image by Ulla Alfons from Pixabay

En tjuv sa: ”Ökningen av onlineshoppen har gjort det lättare för oss – om du går på vägen och ser ett paket precis utanför dörren finns det en god chans att huset står tomt.

”Jag föreslår att du inte beställer paket om du inte kommer att vara hemma när det anländer, eller så får grannarna hålla utkik och ta in paketet medan du är borta.”

Lämna lampor på

Det är ett klassiskt tips som faktiskt är ett väldigt effektivt sätt att hålla tjuvar borta.

Hälften av de före detta tjuvarna säger att det bästa stället att låta lampan lysa på är i hallen, det avskräcker de flesta.

Att använda en timer är det bästa sättet att skapa en illusion att folk fortfarande är hemma.

Att använda säkerhetskameror, inklusive de populära smarta dörrklockorna som har framåtvända kameror, är också avskräckande.

En del av tjuvarna sa att de rekar på ditt hem i upp till två månader innan de bryter sig in – men att de bara stannar kvar i ca fem minuter.

Introbild- Image by Holger Kraft from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...

Blandat

En fyrverkeriattack mot en polisstation i Paris för några dagar sedan aktualiserar frågan om det inte är läge att helt förbjuda dom? Förr sköts...

Blandat

En fitnesstränare och influencer menade att coronaviruset bara var fejk, men tvingades tänka om då han insjuknade i Covid-19. Den 33-årige Dmitriy Stuzhuk varnade...