Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Indien i karantän – ingen tvål, smutsiga toaletter samt otillräckliga tester

Indien i karantän
Bild: AP

Då man för några dagar sedan försatte hela Indien i karantän i tre veckor så betyder det ett utegångsförbud för 1,3 miljarder människor, detta i världens näst folkrikaste land.

Men frågan hur effektivt det är när de sanitära resurserna saknas? Det finns inte tillräckligt med toaletter, de som finns är ofta smutsiga och bäddar som klämts ihop.

Indien i karantän

Indien i karantän
I karantän på ett hotell i Srinagar Bild: Waseem Andrabi / Hindustan Times via Getty Images

Det enda sättet att duscha är med vatten från en hink som de måste dela på. Ibland finns inte ens någon tvål eller rengöringsmedel tillgängligt.

Människor som blivit karantäniserade för misstänkt exponering för coronaviruset säger att förhållandena i de statliga anläggningarna är ohälsosamma och osäkra, att de mer främjar utbrott snarare än att förhindra ett sådant.

Indier delar foton och videor på sociala medier av smutsiga lakan, trasiga toaletter och salar som är överfulla med skräp.

Världshälsoorganisationen säger att den globala pandemins ”kurva” kan bero på vad enorma och tätbefolkade länder som Indien gör nu.

Polisen försöker få folk att respektera karantänen

Polis i Delhi ingriper mot de som bryter mot karantänen
Polis i Delhi ingriper mot de som bryter mot karantänen. Bild: Raj K Raj / Hindustan Times via Getty Images

Som världen näst mest befolkade land efter Kina, så har Indien rapporterat drygt 550 smittade och tio dödsfall, från onsdagskväll lokal tid – i en befolkning på 1,3 miljarder.

Det är en relativt låg infektionsgrad per capita. Men rädslan är att om viruset sprider sig till slummen – där ungefär 600 miljoner indier saknar regelbunden tillgång till rent vatten – då kan många miljoner dö.

Så tidigt på onsdagsmorgonen införde Indien världens största coronavirus lockdown. Under de kommande 21 dagarna får ingen lämna sitt hem förutom att gå för att köpa mat, medicin eller för att träffa en läkare.

I en TV-tal sade premiärminister Narendra Modi att detta är vad som krävs för att ”rädda varje individ.” De flesta av landets bekräftat fall av coronavirus tros vara personer som rest utomlands eller som haft kontakt med någon som varit utomlands.

Hälsoministeriet säger att det finns cirka 60 000 bäddar vid anläggningar som är inrättade på universitetsområden och militära kaserner över hela landet. Men människor som blivit karantäniserade på dessa platser säger att förhållandena är vidriga.

Tog del av den chockerande nyheten – nu är Indien i karantän

Indien i karantän
En familj ser hur premiärminister Narendra Modi tillkännager planer för en total lockdown. Bild: Anupam Nath / AP

”Där står sängar på rad utan något skydd som skiljer dom åt. Duscharna är undermåliga och saknar varmt vatten. Ibland finns det inte ens någon tvål och vi har slut på saneringsmedel,” sa Aaliyah Khan, 28, till NPR.

”I duscharna finns det bara en hink som vi måste dela med andra. Så det är inte det bästa stället för att undvika smittspridning.”

Aaliyah Khan fördes till anläggningen efter att ha landat i lördags på New Delhi´s flygplats med sin make. Paret gifte sig den 6:e mars i Indien och åkte till USA på sin smekmånad. Men allteftersom coronaviruset spreds, avbröt de sin resa och åkte hem.

Beskriver Indien i karantän – uppladdad idag!

Väl på flygplatsen möttes de av ett kaos med långa ringlande köer till passkontrollen, där passagerare stångades och bökade för att komma fram i kön och ingen social distansering förekom.

Paret säger att de tvingades vänta nästan 24 timmar – efter en 14-timmarsflyg från New York – för att lämna flygplatsen.

Tjänstemän som screenade inkommande passagerare frågade Khan och hennes man, Behzad Fatmi, hur de kände sig. De medgav att de hade huvudvärk och ont i halsen – men sa att det troligtvis berodde på deras långa flygning och tumultet på flygplatsen.

Till deras förvåning beordrade tjänstemän Fatmi att åka hem och stanna inne, medans Khan skulle slussas till en av regeringens karantänanläggningar i 14 dagar.

Förbereder nya sängplatser

Indien i karantän
Arbetare förbereder sängar på en karantänanläggning i Howrah i utkanten av Kolkata, Indien. Bild: Rupak De Chowdhuri / Reuters

Ingen av dom har blivit testade för viruset. Den indiska regeringen kämpar med brist på testutrustning. Fatmi säger att han försökte förklara för indiska tjänstemän att han hade varit med sin fru hela tiden och att deras risk för exponering varit identisk.

”Vi har varit tillsammans hela tiden! Vi reste till New York och Los Angeles – och till så många platser.

Så om hon har smittats – Gud förbjude – så har jag det också. Så snälla, ta även mig till karantänanläggningen,” vädjade Fatmi. ”Men de sa: ’Nej, det kommer vi inte att göra.'”

Hon säger att hon och hennes andra kvinnliga ”fångar”, som hon kallar dem, måste dela på tre toaletter som ofta är täckta med avföring och nedlusade med använda sanitetsservetter.

Sådana ohälsosamma förhållanden i karantänanläggningar är ”helt oacceptabla”, sade Sujatha Rao, en före detta sekreterare i det indiska ministeriet för hälsa och välfärd.

Detta indikerar att regeringstjänstemän på den lägre nivån, där karantän genomförs, inte tillräckligt förstår vikten av dessa åtgärder, säger Rao.

Stämpeln som visar hur länge man som inkommande resenär måste stanna hemma

Indien i karantän
Flygplatsmyndigheterna stämplar händerna på människor som anländer till landet för att visa hur länge de behöver stanna i karantän hemma. Bild: Prashant Waydande / Reuters

Trots polisbevakning har vissa flytt från dessa karantänfaciliteter. Ohygieniska isoleringsenheter kan också avskräcka människor från att rapportera sina symtom, säger Khan.

”Vi betalar priset för att vara ärliga,” säger hon.

Khan

Myndigheterna på indiska flygplatser stämplar inkommande passagerare med ett outplånligt bläck på händerna, där de ombes att sätta sig i karantän i hemmet.

Stämpeln lyder ”stolt över att skydda” med stadens namn och det datum till vilket individen har instruerats att stanna hemma.

Polisen har använt telefonsamtal och överraskningsbesök för att se till att folk lyder påbudet. I vissa stater använder myndigheter mobiltelefondata och GPS för kontaktspårning.

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...