I

Hur ungdomar exponeras med inlägg på Instagram som glorifierar depression och självmord

Det finns en pervers och sjuk sida med sociala medier. Jag har själv i princip helt slutat med dessa plattformar, de suger hästballe för att uttrycka det grovt.

Såg en dokumentär häromdagen om hur Facebook medvetet låter filmer där unga skär sig ligga ute till allmän beskådan, med dold kamera visade reportern hur moderatorerna skrattade och sa, låt skiten ligga kvar…. Säger en del om Facebook och deras nya ansvarstagande… .

För ett tag sedan publicerade jag hur självmordsspelet Momo uppmanade unga att begå självmord. Nu visar det sig att Instagram flödar över med destruktiva inlägg.

Den här veckan anklagade pappan Ian Russell den sociala mediajätten Instagram- som ägs av Facebook – för att ha bidragit till hans 14-årige dotter Mollys självmord.

Molly 2009
Molly 2009 – åtta år innan hon tog sitt eget liv. PA:Press Association

Trots att det inte fanns några som helst tecken på allvarliga psykiska problem, hittades Molly död i sitt sovrum i november 2017.

Efter hennes självmord upptäckte familjen att hon hade kikat på massor av Instagram-poster som normaliserar och till och med romantiserar självskadebeteende och självmord.

Mr Russell, från London, sade: ”Vi är angelägna om att öka medvetenheten om det skadliga och störande innehållet som ligger fritt tillgängligt för ungdomar online.

Instagram glorifierar depression och självmord

”Inte bara det, men de sociala medierna, genom sina algoritmer, exponerar unga människor för mer och mer skadligt innehåll, bara utifrån ett klick på ett inlägg.”

Och språket är utformat för att lura eventuella oroliga förälder som försöker hålla ett vakande öga på sina barns välbefinnande.

Hashtags av flickornas namn som används på webbplatsen kan verka harmlösa, men de är egentligen förkortningar för allvarliga psykiska problem.

Tonåringar som mår dåligt vältrar sig i självhat

Instagram glorifierar depression och självmord

Ana står för anorexi, Annie betyder ångest, Bella betyder borderline, Sophie betyder schizofreni och Sue står för självmord.

Sjukligt nog används tusentals bilder och videoklipp från barns teckningar på Instagram för att förhärliga ångest, depression, självskada och självmordsbeteende.

Det finns också en mängd inlägg med hashtaggen #sadsimpsons, till exempel. Föräldrar som kontrollerar sina barns sökhistorik kommer inte ana oråd, men innehållet är skrämmande.

I en svartvit bild har en sorglig Homer Simpson en snara runt halsen, bredvid hashtaggen #hatemyself och #ritzen ”- ett tyskt ord för självskada.

Och medan sökningar efter #selfharm #suicide kommer att generera en varningstext, kan unga barn enkelt trycka på ”Visa bilder ändå”.

Det finns också massor med memes med grymma texter och meddelanden som uppmuntrar till självmord.

Instagram glorifierar depression och självmord

Minsta ålder för att ha ett konto på Instagram är 13 år, men det är omöjligt att upphålla. Och medan Instagram hävdar att de är flitiga på att ta bort grova inlägg, har några av de värsta legat uppe i minst tio dagar skriver The Sun, som grävt i saken.

Kommentarerna är ännu mer oroande. Oroliga tonåringar vältrar sig i självhat, kallar sig själva för fula, feta och omöjliga att älska. En tjej skrev under en video av en snara: ”Jag önskar att jag kunde hänga mig, men jag är så fet att jag inte ens kan klara av det.

Instagram som glorifierar depression och självmord

Under hennes kommentar skrev en annan: ”Självmord är utvägen. Människor gör narr av dig.

Nu kampanjar Mollys familj för att sociala medier ska granska innehållet och göra det svårare för tonåringar att se skadligt innehåll.

Tonåringens historia har kusliga likheter med Milly Tuomey, 11. Innan hon tog sitt eget liv i januari 2016, ristade hon in “beautiful girls don’t eat” över sin kropp med en penna, innan hon publicerade dagboksposterna på Instagram, som beskriver hur hon planerar att dö.

Instagram glorifierar depression och självmord

Millys moder Fiona Tuomey, som grundade Healing Untold Sorrow Group, berättade för The Sun: ”Självmord är en komplicerad fråga som inte kan hänföras till bara en faktor.

”Sociala medier är en integrerad del av ungdomars kommunikation.

”Men det är dags att regeringarna håller dessa globala företag ansvariga. Omdirigering till hjälp-webbplatser är helt enkelt inte tillräckligt bra.

”De sociala mediejättarna har kraft och teknik för att stoppa detta.”