Nu ska vi kika på Japan och skottlossningar. Bara i år har vi upplevt ett flertal skjutningar och skottlossningar här i Sverige.

I andra delar av världen är det inte ovanlig med masskjutningar, tänker då främst på USA.

Men om man följer nyheterna noga uppenbarar sig ett intressant faktum, det rapporterats i princip aldrig om masskjutningar i Japan.

Pistol och magasin

Även om det förekommer våldsdåd och annan brottslighet, så har landet väldigt små problem när det gäller vapenrelaterade brott.

Hur kommer det sig att Japan nästan är helt befriade från masskjutningar

Japan och skottlossningar

Så hur är detta möjligt för Japan, men inte för många andra länder i världen? Jo, det är faktiskt väldigt enkelt.

Japan tillämpar väldigt strikta vapenlagar. Landet är ett av de säkraste länderna i världen när det kommer till trygghet.

Det beror till stor del på landets strikta lagar. Att äga, transportera, sälja eller köpa skjutvapen är faktiskt extremt svårt i landet, enligt japantimes.

Vapen

Shigeo Sugawa vid ”Japan Ground Self-Defense Force Ordnance School”, säger att lagarna förmodligen är bland de strängaste i världen. Som om det inte var nog, så revideras lagarna ofta efter behov.

De revideras utifrån rapporter om nya vapenrelaterade incidenter, eller när spänningar eskalerar bland gängen. Vi har en del att lära av Japan, även om Sverige och Japan är svåra att jämföra rakt av.

Japan och skottlossningar