torsdag 21 oktober 2021

Ett besök på Kabuls Zoo där barnen går runt och äter glass bland beväpnade talibaner..

Kabuls Zoo tillhör väl inte direkt ett av världens främsta djurparker, men den håller trots allt öppet och vaktas av beväpnade talibaner.

Barnen njuter till fullo av besöket i djurparken och verkar helt oberörda av det som sker i landet, en dag av underhållning och chansen att klappa djur, en välbehövlig paus från det hårda vardagslivet.

Djurparken invigdes 1967 med fokus på afghansk fauna och är populärt bland besökare och media. 1972 hade parken drygt 500 djur, med cirka 150 000 besökare.

Men parken fick omfattande skador under inbördeskriget på 1990-talet; akvariet skadades av beskjutning, stridande dödade en hjort och kaninerna för att få mat.

Barnen njuter av sitt besök på Kabuls Zoo

Kabuls Zoo
Image credit: Euronews / Youtube

Den 25-åriga elefanten Hathi dödades när en raket träffade djurparken. Vissa exotiska djur som sällsynta fågelarter smugglades ut och såldes på svarta marknaden.

Talibanerna, som intog Kabul 1996, trodde initialt att djurparken var oförenlig med deras tolkning av islam.

Men de höll den öppen sedan djurhållaren Sheraq Omar studerat skrifter vid Kabuluniversitetet som bekräftade att profeten Muhammed hade husdjur.

Det mest kända djuret var lejonet Marjan, som dog 2002 och ligger begravd där. En bronsstaty av Marjan står vid djurparkens entré.

I april 2017 fick djurparken ta hand om fyra vita lejon som räddats från ett vidrigt smugglingsförsök.

Talibanerna med Kalashnikovs och M16s övervakar parken medans familjer har picknick under skuggade träd och njuter av saltade granatäpplekärnor som afghaner älskar.

Många av barnen verkar roade av talibanerna som glatt pratar med barnen, medans de vuxna är lite mer avvaktande.

Hittade ingen film på Engelska då den är rykande färsk, men den arabiska titeln lyder: Vittne: I Kabuls Zoo går barn runt och äter glass bland talibanvapen ….

Talibanerna upprätthåller ordningen på Kabuls Zoo

Introbild – Image credit: Euronews / Youtube

Nya artiklar