Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Kan Coronavirus spridas till husdjur? Detta bör katt och hundägare veta

Kan Coronavirus spridas till husdjur
Noel Celis | AFP | Getty Images

Kan Coronavirus spridas till husdjur, och hur är det med våra hundar och katter, kan de få viruset och sprida det vidare till oss?

Med nyheten om att en hund i Hong Kong testats ”svagt positivt” för coronaviruset, i vad som kan vara ett möjligt fall av överföring mellan människor och djur, vad betyder detta för alla husdjursägare?

Hunden i fråga tillhör en 60-årig patient. Den hade upprepade gånger testats som ”svagt positivt” för viruset, trots att den inte visade några symtom. Hong Kongs ”Agriculture, Fisheries and Conservation Department” (AFCD) sa att hunden har ”en låg infektionsnivå”.

Kan Coronavirus spridas till husdjur
Bild: Associated Press

Men det kan ännu inte bekräftas om testresultatet orsakats av miljökontaminering eller att hunden faktiskt bär på viruset.

Den 25-årige Connor Reed som är bosatt i Wuhan var en av de första britterna som diagnostiserades med viruset när han blev sjuk i november förra året.

Han berättade att en kattunge som bodde nära hans lägenhet blev sjuk samtidigt som honom och att den tyvärr dog några dagar senare.

Kattungen, som han matat, hade tappat aptiten och var inte sitt ”vanliga livliga jag”. Två dagar senare dog den. ”Jag vet inte om den smittats med det jag fått, eller ens om katter kan få mänsklig influensa.

Jag känner mig så eländig, ”skrev han i sin dagbok. Det är för närvarande oklart om kattungen han matade dog av viruset eller något annat.

Kan Coronavirus spridas till husdjur

I dagsläget finns det inga konkreta bevis på att husdjur kan smittas med Covid-19, eller att de kan överföra viruset till människor.

Men ”Centers for Disease Control and Prevention” (CDC) rekommenderar att om en person testas positivt för coronaviruset, bör de begränsa kontakten med djur, precis som de ska med andra människor.

Djurskyddsexperten Dr Samantha Gaines på RSPCA säger till Huffington Post ”Det finns inga bevis som tyder på att husdjur kan vara bärare av coronaviruset eller kan bli sjuka av det själva.

”Vi uppmanar alla husdjursägare att inte få panik och inte överge sina husdjur.”

Vilka är då råden för de hund- och kattägare som kommit tillbaka från riskzoner?

Husdjursägare som diagnostiserats med Covid-19 uppmanas att försöka hålla sina husdjur i en separat del av hemmet, där de kan hållas isolerade.

”Undvik kontakt med ditt husdjur, inklusive att stryka, klappa, kyssa eller slicka och dela mat,” säger Dr Gaines. ”Om det inte finns någon annan som kan ta hand om ditt husdjur, tvätta händerna före och efter att du har rört dem och bär en ansiktsmask.”

Hund
Bild: via newsbreak

Både RSPCA och CDC rekommenderar att du bär en ansiktsmask när du interagerar med ditt husdjur, men använd inte någon ansiktsmask på dem.

Det har rapporterats om hur människor i Kina köper masker till sina hundar och katter – men detta rekommenderas för närvarande inte av några brittiska hälsoorgan.

Om du inte har testats positivt eller fått order om att hålla dig isolerad, kan du fortsätta att interagera med dina husdjur precis som vanligt.

Men du bör bibehålla god hygienpraxis, som att tvätta händerna före och efter beröring av ditt husdjur, såväl som deras mat och eventuellt föremål som leksaker och bäddar.

”Undvik att kyssas eller slickas och dela inte mat med ditt husdjur,” säger Dr Gaines.

Men oroa dig inte för mycket. Föreningen ”Charity Cats Protection” säger till HuffPost: ”Det finns inga bevis på att katter kan bära eller sprida viruset.

Kan Coronavirus spridas till husdjur?

Om ditt husdjur utvecklar en oförklarlig sjukdom och har träffat en person som testats positivt för Covid-19, rekommenderar WSAVA, en global veterinärorganisation, att berätta detta för de som vårdar den infekterade personen. De bör sedan samråda med en veterinär.

Precis som människor med riskfaktorer inte rekommenderas att besöka vårdcentralen, så bör husdjursägare inte ta sitt husdjur som har utsatts för någon med viruset till veterinärkliniken utan att ha konsulterat via telefon först.

Kolla även in dessa

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...