Connect with us

Sök bland alla artiklar

Katter

Fler katter kan vara smittade av coronavirus än man tidigare trott enligt studie från Wuhan

katter coronavirus
Pexels

Fler katter kan ha smittats av coronavirus än vad man tidigare trott – enligt en ny kinesisk studie kan hela 15% av katterna i Wuhan smittats av människor.

De nya uppgifterna kommer från forskare som undersökt blodprover från drygt 100 katter, tagna mellan januari och mars i Wuhan, vilket pekar mot att de sannolikt fick viruset från människor.

Forskarna från ”Huazhong Agricultural University” jämförde blodprover från 102 katter efter coronavirusets utbrott.

De testade katterna kom från dels från djurhem, djursjukhus och från hushåll där minst en familjemedlem bekräftats smittad av covid-19.

Av de 102 blodproven upptäcktes antikroppar mot coronaviruset hos hela 14,7 procent av katterna, medans 10,8 procent hade SARS-CoV-2-neutraliserande antikroppar.

Studien visade också att de katter som uppvisade flest antikroppar bodde hos människor som varit smittade. Men ingen av de testade katterna uppvisade några symptom på viruset, skriver SUN.

Katter och coronavirus

Katter och coronavirus
Photo by Alex Andrews from Pexels

Det är dock värt att poängtera att det vetenskapliga dokumentet bara är en observation – och inte ett bevis på att katter kan infektera människor eller tvärtom.

Men experter säger att det är osannolikt att viruset kan spridas till människor från katter.

Yvonne Doyle, medicinsk hälsochef vid ”Public Health England”, sade: ”För närvarande finns de tinga bevis för att djur kan överföra sjukdomen till människor.

Världsorganisationen för djurhälsa menar att det behövs fler studier för att mäta ”känsligheten hos olika djurarter och för att bedöma infektionsdynamiken hos mottagliga djurarter”.

Organisationen betonade emellertid att ”för närvarande finns det inga bevis som tyder på att djur som smittats av människor bidrar till smittspridningen av Covid-19.”

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) så finns det för närvarande inga bevis för att djur kan överföra coronaviruset till människor.

Den kinesiska studien skrev också att coronaviruset kan överföras mellan katter via deras andningsdroppar.

Utsätt inte dina katter för risker om du är smittad av covid-19

katter coronavirus
Photo by Dương Nhân from Pexels

Men forskarna tillade att fler studier behövs för att påvisa om detta är den mekanism som sprider viruset mellan arter.

Ändå uppmanade huvudförfattaren Meilin Jin alla husdjursägare att vara extra vaksamma, detta för att undvika att sprida viruset till sina fyrbenta vänner.

Hon sa: ”Åtgärder bör vidtas för att hålla ett lämpligt avstånd mellan COVID-19-patienter och sällskapsdjur såsom katter och hundar, och hygien- och karantänåtgärder bör också vidtas för dessa högriskdjur.”

De antikroppar som hittades i katterna var dock inte speciellt starka, och risken för en en framtida återinfektion är överhängande.

Forskarna tillade också att studier av viruset hos katter var användbart för att bättre förstå hur människor reagerar på infektionen.

De skrev i tidskriften ”Emerging Microbes & Infections”: ”Vi menar att katter har en stor potential som djurmodell för att bedöma antikroppens egenskaper mot SARS-CoV-2 hos människor.”

Introbild – Photo by Dương Nhân from Pexels

Spana även in dessa

Blandat

I Japan har fler människor dött av självmord under oktober månad än vad som totalt dött av COVID-19. Det är hemska siffror på hur...

Upplyftande

Herregud, tänk att få COVID-19 för 3:e gången, som om det inte skulle räcka med en gång kan man ju tycka. Den 101-åriga italienske...

Blandat

Nu varnar forskare för ett nytt coronasymtom som kan vara en indikation på att du blivit smittad – det handlar om en ”konstig känsla...

Upplyftande

Barns brev till jultomten har i år delvis ändrat karaktär, det är tydligt hur barnen påverkats av den rådande pandemin. En titt på de...