Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Katter

Hur kommer det sig att katter kan överleva extremt höga fall- som 32 våningar?

katter överleva höga fall
Kan kosta på sig faror då den har nio liv

Att katter kan överleva höga fall, som ett fall på 32 våningar är egentligen helt otroligt. Genom historien har katter överlevt fall från de mest olämpliga platser och höjder, och traskat därifrån helt utan skador.

Men hur lyckas de överleva dessa livsfarliga fall? Det ska vi kika på i videon som kommer längre ner i artikeln.

Här är transkriptionen från videon

Videon är hämtad från ett verkligt drama. Det var en katt som föll från ett fönster och överlevde.

Efter att en veterinärer behandlat kattens trasiga tand och kollapsade lungor, kunde katten åka hem två dagar senare.

Katter faller mycket, de har blivit riktigt bra på det. Släpp en katt upp och ner, och den kommer nästan alltid att landa på fötterna.

Det beror på att katter är extremt flexibla. De kan vrida sina kroppar mitt i luften när de faller.

Men att landa med fötterna först är inte alltid den bästa strategin, inte om du faller från 32 våningar.

För att se hur katter hanterar en perfekt landning gjordes en serie studier med drygt 100 katter som föll från alltifrån 2 till 32 våningar.

Det kommer inte som någon överraskning att katter som föll från andra våningen hade färre skador än de som föll från sjätte våningen. Men nu kommer den fascinerande biten.

Kom undan med ”smärre” skador

Katten föll 32 våningar och överlevde
Katten föll 32 våningar och överlevde

De som föll högre än från den sjunde våningen uppvisade att skadorna var i stort sett desamma, oavsett hur högt katterna föll. Så hur är det möjligt?

Tja, allt handlar om akrobatik eller bristen på det. Katter som föll från två till sju våningar landade mestadels med fötter först. Men högre upp använder katter en annan teknik.

Istället för att placera sina ben rakt ner när de föll, spred de ut sig som en fallskärm och landade på buken först istället.

Men den metoden är inte 100% idiotsäker. En kollapsad lunga eller ett brutet revben är vanligare med denna landningsmetod.

Men risken att bryta ett ben är mycket mindre. Så, hur vet katter på något sätt hur de ska landa?

Lever ofta farligt

katter överleva höga fall
Kan kosta på sig faror då den har nio liv

Det har att göra med gränshastigheten. Först faller de snabbare och snabbare p.g.a tyngdkraften tills de fallit motsvarande ca fem våningar.

Vid den tiden uppnår katten en konstant gränshastighet på 100 kilometer i timmen. Katten är nu i fritt fall där luftfriktion motverkar en ökad acceleration.

Vid denna tidpunkt accelererar hon inte längre, och viktigare, den känner inte av dragningen från gravitationen.

Så, detta är forskarnas förklaring: Från två till sju våningar har katter inte tillräckligt med tid för att uppnå en gränshastighet och gör sig redo för att landa på fötter först.

Men när de når gränshastigheten förändras deras instinkt, de fäller ut sina ben och landar på buken.

Hur kommer det sig att katter kan överleva höga fall?

Rekommenderade till dig

Blandat

Nu till varför Ryssland sålde Alaska till USA, hade det inte varit långt mycket bättre att behålla detta territorium? Det var år 1867 som...

Katter

Från pussel till ”världens mest skrämmande katt”. Men låt inte utseendet avskräcka, Xherdan är en riktigt snäll katt som älskar att gosa, precis som...

Retro

Det är inte alla som äger en 70 år gammal tvättmaskin, än mindre tvättar sina kläder i den. Men det var precis vad den...

Blandat

Från konspirationsteorier till vad som är skadligt för dina tänder. Här är 10 vanliga livsmedel – bortsett från godis – som tandläkare helst vill...