Livet i en Khrushchyovka – Rysslands ökända husmodeller som liksom bara är ###

Khrushchyovka är ett inofficiellt namn för de lågkostnadshus med tre till fem våningar som utvecklades i Sovjetunionen i början av 60-talet.

De är lätt igenkännliga och inte alltid på ett positivt sätt: det populära smeknamnet för dem, khruschobi, är typ ett slanguttryck för det ryska ordet ”slum”.

Vid 1950-talet blev frågan om nya bostäder till Sovjetunionens alla arbetare en akut fråga.

Det blev strategiskt viktigt att med handlingar visa att ”åh, det är bra att bo i ett sovjetiskt land!”

En typisk lägenhet och dess inredning

En typisk lägenhet och dess inredning
Хомелка, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Därför fick de ledande ingenjörerna i uppdrag att snabbt ta fram en teknik för snabbbyggda billiga bostäder med små men separata lägenheter för sovjetiska familjer.

För att förse byggarbetsplatser med färdigt material grundades 402 fabriker över hela landet och producerade identiska armerade betongrektanglar som svetsades fast på byggplatsen.

En enkel husstruktur kunde monteras på bara två veckor! Samma tid krävdes för minimal inredning och exteriör, värme- och ljudisolering.

Under ett kvarts sekel, från slutet av 1950-talet till mitten av 1980-talet, byggdes nästan 300 miljoner kvadratmeter bostäder i Sovjetunionen – alla dessa var ”Khrushchyovkas”.

Inte värsta drömkåken direkt….

Khrushchyovka
Youtube

Numera utgör de 1/9 av det totala inhemska bostadsbeståndet. För de flesta sovjetiska arbetare var flytten till en separat lägenhet i ett sådant hus den ultimata drömmen.

För innan var de som regel tvungna att leva antingen i gemensamma lägenheter eller i träbaracker utan bekvämligheter.

Trots detta stod det snart klart att dessa var väldigt långt ifrån idealet för en exemplarisk sovjetisk bostad.

Trots att man på senare tid deklarerat dom som tillfälliga bostäder och påbörjat rivningar i storstäderna, så lär de stå kvar i många städer.

Livet i en Khrushchyovka