Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Möt Khutulun – brottare och prinsessa i det forna Mongoliet som spöade alla män

Khutulun
Maître de la Mazarine / Public domain

Nu till Khutulun, ”vem” frågar du säkert. Jo det var en riktig krigarprinsessa som dessutom behärskade det där med brottning till fullo.

Hon var en ättling till Djingis khan som brottade ner alla män som friade till henne – men hon slog allihop med förkrossande lätthet.

Khutulun var en fruktad kämpe som stred vid sin fars sida mot Kublai Khan för att skydda den nomadiska mongoliska livsstilen.

Född omkring 1260 och uppvuxen med sina 14 bröder, utmärkte sig Khutulun i ridning, bågskytte samt brottning, där brottning gav henne ett ökänt rykte.

Var ättling till Djingis khan

Khutulun
Image by Enkhtamir Enkhdavaa from Pixabay

En sak alla mongoliska brottare har gemensamt är att de alltid är män. I århundraden har kvinnor inte fått tävla, men så var inte alltid fallet.

Än idag är brottning extremt populärt och anses tillsammans med ridning och bågskytte vara landets nationalsporter.

”Brottarna bär en viss väst med långa ärmar men utan axelöverdrag och en helt öppen front som exponerar hela bröstet, vilket gör att varje brottare kan vara säker på att hans motståndare är man.

Mongoliska brottare

mongoliska brottare
Orgio89 / CC BY-SA

”I slutet av varje match sträcker vinnaren ut armarna för att visa upp bröstet och han vinkar långsamt armarna i luften och vänder sig runt så att alla kan se.”

”För vinnaren är det en segerdans, men också en hyllning till den största kvinnliga idrottaren i den mongoliska historien, en brottarprinsessa som ingen man någonsin besegrade”, säger Jack Weatherford, som skrev ”Genghis Khan and the Making of the Modern World”.

”Ända sedan hon regerade som mongolernas brottningsmästare på 1200-talet har manliga brottare dock bara brottats med andra män.”

Khutulun vägrade att gifta sig om inte den blivande mannen kunde slå henne i brottning och det sägs att hon aldrig förlorade, även när hennes familj bad henne förlora, så tog hennes krigarinstinkter över, skriver inkstonenews.

Hade hästar i överflöd

Hade hästar i överflöd
Image by Devanath from Pixabay

Hennes friare var tvungna att satsa sina hästar för att få brottas med henne och hon sägs ha haft ett stall med 10 000 hästar, tack vare sina många segrar.

Huruvida hon gifte sig eller inte är lite oklart, vissa säger att hon gifte sig med en mongolisk härskare vid namn Ghaza, andra säger att hon valde att gifta sig utan att brottas, andra att hon hade ett incestuöst förhållande med sin far.

Krigar och brottarprinsessan Khutulun

Hennes far dog 1301 och hans önskan att hon skulle efterträda honom förnekades av hennes bröder. Hon dog 1306 men hennes ryktbarhet har levt vidare hos det mongoliska folket.

Hon porträtterades bl.a av sydkoreanska Claudia Kim i Netflix-serien Marco Polo, som dock avbröts efter två säsonger 2016.

I serien framställs hon verkligen som en skrämmande krigare och brottare, även om hon verkar tillåta Marco Polo att komma henne in på livet.

Historien om Khutulun, som anses vara en av historiens största inom kampsporten, är dock ganska okänd för de flesta.

Introbild – Maître de la Mazarine / Public domain

Spana även in dessa

Blandat

Gatumusikanterna kickar igång låten ”Creep” av Radiohead och snabbt fylls trottoaren med diggande och hänförda åskådare. Gänget som kallar sig för ”Allie Sherlock &...

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...

Blandat

En fitnesstränare och influencer menade att coronaviruset bara var fejk, men tvingades tänka om då han insjuknade i Covid-19. Den 33-årige Dmitriy Stuzhuk varnade...