torsdag 21 oktober 2021

Glöm ”ransomware” – nu kommer ett nytt hot i form av ”killware” som syftar till att döda folk

Man blir faktiskt lite mörkrädd, det nya hotet ”killware” är menat att ta livet av människor genom riktade IT attacker med dödlig utgång.

Samtidigt som ransomware utgör ett allt större hot informerade nyligen Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, om det nya hotet.

Mayorkas informerade om en ”incident” där hackare i februari försökte hacka ett vattenverk i Florida i avsikt att förgifta dricksvattnet.

Mayorkas varnade för den ökande frekvensen av cyberattacker och uppmanade myndigheter att behandla det som en prioriterad fråga.

Alejandro hänvisade också till attacken mot Colonial Pipeline i april, vilket ledde till bränslebrist på den amerikanska östkusten, skriver wionnews.

Varnar för det nya hotet i form av ”killware”

killware
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Attackerna mot SolarWinds var en annan incident som tog amerikanska federala myndigheter på sängen, som pekade ut Rysslands underrättelsetjänst.

Hackarna bröt enligt uppgift in i koden för SolarWinds som gör programvara för olika nätverk, där USA: s federala myndigheter drabbades inklusive Microsoft.

Cyberattacken och dataintrånget rapporterades vara bland de värsta cyberattacker som någonsin drabbat USA.

Dels på grund av målens känslighet och dess långa varaktighet (åtta till nio månader) där hackarna hade tillgång till bland annat justitiedepartementets nätverk.

”This is classic espionage. It’s done in a highly sophisticated way … But this is a stealthy operation”

— Thomas Rid, The Washington Post

Bara några dagar efter upptäckten hade minst 200 organisationer runt om i världen påverkats av attacken, och några kan också ha lidit dataintrång

Berörda organisationer världen över inkluderade Nato, den brittiska regeringen, Europaparlamentet och många andra.

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay

Nya artiklar