Nordkorea firade Kim ll-sung med pampig kvällsgala – landets evige president

Människor firade Kim ll-sung i Pyongyang för att markera den så kallade soldagen, detta till minne av landets f.d ledare födelsedag den 15 april 1912.

Den 5 september 1998 förklarades han genom ett tillägg till grundlagens preambel vara Nordkoreas evige president.

Mycket är oklart kring Kims barndom och ungdom, då den nordkoreanska propagandan ofta inkluderar rent fiktiva inslag i hans biografi.

Han föddes som Kim Sŏngju den 15 april 1912 i Mangyongdae, vid Taedong-flodens bädd i Pyongyang, två år efter det att Korea införlivats med Japan som generalguvernementet Korea.

Hans far, Kim Hyŏng-jik, arbetade som skollärare och praktiserade koreansk medicin. Hans mor, Kang Pan-sŏk, var kristen och tog ibland med sin son till gudstjänster.

Kim förefaller ha tillbringat sin skolgång både i Korea och i Manchuriet åren 1919-1929, då hans familj flyttade mellan de båda regionerna.

1929 skall Kim ha relegerats från sin skola på grund av subversiva aktiviteter och fängslats en kort tid.

Även om han inte hade total kontroll över den nordkoreanska staten från första början så blev han föremål för en personkult långt tidigare i jämförelse med andra länder i östblocket.

Till skillnad från kulten av Stalin eller Mao fokuserar den nordkoreanska kulten av Kim ll-sung sig på hans person och gärningar snarare än hans ideologiska renlärighet, och marxismen-leninismen spelar en mycket undanskymd roll i den nordkoreanska propagandan.

Kim framställs som en person som står i nära förbindelse med det koreanska folket, som han ger instruktioner i s.k. ”vägledningar på ort och ställe”.

Firade förre diktatorn Kim ll-sung med pompa och ståt