Kina illustrerat under sju decennier i en serie talande bilder som spänner över åren 1949-2019

Kina illustrerat under sju decennier är som en snabbkurs över det stora landet i öst. Det är det till ytan största landet i Östasien och världens folkrikaste land med 1,4 miljarder invånare.

Kina illustrerat under sju decennier

Kina illustrerat under sju decennier

Den 1 oktober 1949 stod Mao Zedong vid himmelska fridens torg och förkunnade inrättandet av Folkrepubliken Kina. Hans segrande armé paraderade nedanför i centrala Peking, men på landsbygden härskade misären, märkt av decennier med krig.


Sjuttio år senare kommer president Xi Jinping att styra ett land som genomgått en total förvandling.

Många av Kinas olika kapitel de senaste sju decennierna kan verka avlägsna och ljusår ifrån det ekonomiska kraftcenter Kina utgör idag.

De gamla svartvita bilderna av extrem fattigdom har ersatts med appar för matleverans och Peking är nu hemvist för många västerländska företag. Men allt har inte förändrats.


Folkmassor välkomnar de kinesiska kommuniststyrkorna 1949

Kina illustrerat under sju decennier
AP/AP

1949: Folkmassor i Peking lyfter nävarna i en välkomnande gest till de kinesiska kommuniststyrkor som äntrar staden sedan de drivit ut de nationalistiska styrkorna.

Bakom dem finns porträtt av kinesiska kommunistledare med Mao Zedong i centrum. Den kommunistiska segern var en av de viktigaste händelserna under de tidiga åren under kalla kriget.

Sydkoreanska styrkor patrullerar den 38:e breddgraden

Sydkoreanska styrkor patrullerar längs den 38:e breddgraden Kina illustrerat under sju decennier
Charles Gorry/AP

1950: Sydkoreanska styrkor patrullerar längs den 38:e breddgraden under Koreakriget. Nordkorea, som stöds av Kina, kämpade mot den amerikanska ledda koalitionen som slutade i ett eldupphör 1953.

Kina är fortfarande den viktigaste ekonomiska livslinjen för Nordkorea.

Dalai Lama hälsar på Mao Zedong

Dalai Lama hälsar på Mao Zedong
AP/AP

1954: Den tibetanska andliga ledaren, Dalai Lama, till vänster, skakar hand med den kinesiska ledaren Mao Zedong, kort efter att Mao blivit vald som ordförande för Folkrepubliken Kina.

Dalai Lama anländer till Tezpur, Indien

Dalai Lama anländer till Tezpur, Indien
AP/AP

1959: Dalai Lama anländer till Tezpur, Indien, den 18 april. Dalai Lama flydde efter ett misslyckat uppror mot det kinesiska styret den 10 mars 1959. Kina håller Tibet i ett järngrepp, och Dalai Lama tvingades leva i exil.

Strax utanför Shanghai den 11 juni 1961

Shanghai den 11 juni 1961
Shikashige Haraikawa/AP

1961: I en by i nära Shanghai den 11 juni står barn vid torkade grönsaker som hackats till småbitar, det var deras huvudsakliga föda.

I början av 1960-talet var fattigdomen utbredd och misären tornade upp sig under Maos ”Stora språng framåt”, som skulle påskynda industriproduktionen.

Istället förstördes Kinas traditionella jordbrukssamhällen och miljoner människor dog av svält och undernäring.

Mao Zedong hälsar på president Richard M. Nixon 1972

Mao Zedong skakar hand med presidenten Richard M. Nixon
AP/AP

1972: Den kinesiska ledaren Mao Zedong skakar hand med presidenten Richard M. Nixon när de möts i Kina, detta var en historisk händelse mellan de två nationerna.

Nixons besök markerade det första amerikanska presidentbesöket i Folkrepubliken Kina, en resa som kunde möjliggöras efter att USA och Kina mötts i en serie bordtennistävlingar.

Senare kom det att kallas för ”Ping-pong-diplomati”, och det betraktas fortfarande som en mästerlig användning av idrott som isbrytare i internationella angelägenheter.

Mao Zedong dör den 9 september 1976

Mao Zedong dör den 9 september 1976
AP/AP

1977: Mao Zedongs dör 82 år gammal den 9 september 1976, det markerade slutet på en era som definierades av hans ofta katastrofala försök att omforma Kina med olika dekret.

Hans kulturrevolution, som inleddes 1966, ledde till stora omvälvningar i hela landet. Den så kallade kulturrevolutionen skulle medföra en ideologisk renhet och utrota upplevda rester av kapitalism och förändra traditionella kinesiskt företag.

Kinas ledarskap övergick så småningom till Deng Xiaoping, vars politik för ”reform och öppning” ledde till Kinas överraskande ekonomiska vändning.

Kina började införa sin enbarnspolitik

Kina började införa sin enbarnspolitik
Qilai Shen/Bloomberg News

1980-talet: Kina börjar införa sin enbarnspolitik, men började luckra upp påbudet 2016. Kinas befolkning beräknas nå sin topp på 1,45 miljarder redan 2027, för att sedan sjunka under flera decennier.

År 2050 kommer ungefär en tredjedel av befolkningen att vara över 65 år, vilket sätter press på samhället att upprätthålla tillräckligt stor arbetskraft som kan ta hand om den allt större skaran äldre.

Peking den 5 juni 1989

En ensam demonstrant framför en rad stridsvagnar
Jeff Widener/AP

1989: I en av de mest ikoniska bilderna av demonstrationerna står en ensam demonstrant framför en rad stridsvagnar och blockerar deras framfart nära Himmelska fridens torg i Peking den 5 juni 1989.

Den kinesiska regeringen krossade den studentledda demonstrationen för demokratiska reformer, som dödade hundratals, eller kanske tusentals demonstranter i den största anti-regeringsprotesten sedan 1949-revolutionen.

Världsledare deltar i överlämningsceremonin av Hong Kong

Världsledare och andra gäster deltar i överlämningsceremonin av Hong Kong
Kimimasa Mayama/ASSOCIATED PRESS

1997: Världsledare och andra prominenta gäster deltar i överlämningsceremonin av Hong Kong från brittiskt till kinesiskt styre.

Kina hade lovat att upprätthålla Hongkongs västerländska friheter och ekonomiska autonomi under ett halvt sekel, detta under parollen ”ett land, två system”.

Men Hong Kong har skakats av protester sedan juni i år, man oroar sig för att Kina försöker undergräva Hong Kong´s speciella status, som rådde under det brittiska styret.

Kinas stora brandvägg – Kina illustrerat under sju decennier

Kinas stora brandvägg
Greg Wood/AFP/Getty Images

2000-talet: Man lanserar ”Kinas stora brandvägg”, där kinesiska myndigheterna censurerar och blockerar delar av Internet.

Kina har sagt att deras censurförfaranden är en fråga om landets ”Internet-suveränitet” och inte kan diskuteras med utländska regeringar.

Men tjänstemännen har gått längre än så de senaste åren, inte bara har de försvarat censuren, utan även sagt det är en modell vilket skulle gagna auktoritära regeringar runt om i världen också.

Fyrverkerier lyser upp himlen över National Stadium

Fyrverkerier lyser upp himlen över National Stadium
Lars Baron/Bongarts/Getty Images

2008: Fyrverkerier lyser upp himlen över National Stadium vid öppningsceremonin för sommar-OS i Peking. Kinesiska ledare såg de olympiska spelen som en exposé över landets blomstrande ekonomi, som nu blivit en modern ekonomisk stormakt.

Kinas ekonomi är nu världens största

Kinas ekonomi är nu världens största
Johannes Eisele/AFP/Getty Images

2010-talet: Kinas ekonomi är nu världens största utifrån köpkraft och ligger på andra plats i BNP, bara bakom USA.

Dess företag som Huawei tävlar om globala kontrakt, marknadsandelar och teknisk kompetens. Men handelskriget med Förenta staterna har väckt farhågor när den kinesiska ekonomin nu bromsar in.

Kinas president Xi Jinping befäster sin kontroll

Kinas president Xi Jinping befäster sin kontroll
Kina illustrerat under sju decennier. Bild: Kevin Frayer/Getty Images

2018: Kinas president Xi Jinping befäster sin kontroll i alla aspekter av kinesisk politik. Tidigare ändrade den nationella folkkongressen konstitutionen som gav Xi möjligheten att vara dess ”ledare för livet.”

Genom anti-korruptionsutrensningar har Xi konsoliderat makten i en grad som inte setts sedan Mao´s dagar, skriver The Washington Post.

Kinas månrover ”Yutu-2”

Kinas månrover "Yutu-2"
AFP/Getty Images

2019: Kinas månrover ”Yutu-2” sänder ett foto från månens baksida. Med den framgångsrika landningen blev Kina den tredje nationen som gjorde en kontrollerad månlandning, tillsammans med USA och före detta Sovjetunionen.

Kina hyllade uppdraget som ”ett nytt kapitel i mänsklighetens utforskning av månen.” Kina sa att det kommer att försöka etablera en internationell månbas en dag, eventuellt med hjälp av 3D-teknik för att bygga anläggningar.

Kina genomför en massiv säkerhetsräd i Xinjiang

Kina genomför en massiv säkerhetsräd i Xinjiang
Greg Baker/AFP/Getty Images

2019: Kina genomför massgripanden i Xinjiang. Enligt internationella rättighetsgrupper ska drygt 1 miljon etniska uigurer och andra mestadels muslimska minoriteter förvaras i ett nätverk av läger som Peking beskriver som ”yrkesutbildningscentra.”

Kinesiska myndigheter förnekar anklagelserna om omfattande trakasserier av landets muslimska minoriteter.

Xi Jinping skålar på nationaldagen den 30 september

Xi Jinping skålar på nationaldagen den 30 september
How Hwee Young/EPA-EFE/REX/Shutterstock

2019: Kinas starke man Xi Jinping skålar vid mottagningen i ”Folkets stora hall” på nationaldagen den 30 september, en dag före 70-årsjubileet av grundandet av Folkrepubliken Kina.