Kinas black jails
Youtube

Peter Dahlin om fasan i att sitta i ett av Kinas ökända ”black jails”…

Kinas black jails är värre än helvetet på jorden, de kallas inte för intet för svarta fängelser och fångarna ”existerar” inte..

När 20 poliser stormade aktivisten Peter Dahlins lägenhet i Peking mitt i natten kom det inte som någon större överraskning.

Stämplad som dissident så visste han att det bara var en tidsfråga, men inget kunde förbereda honom för helvetet som väntade i ett av Kinas så kallade ”black jails”.

Svarta fängelser har ingen officiell eller juridisk status, vilket skiljer dem från interneringscenter, eller vanliga fängelser.

Aktivisten Peter Dahlin hamnade i Kinas black jails

Kinas black jails
Image credit: Twitter

Peter Dahlin är bara en av tiotusentals människor som har förts till dessa RSDL-fängelser.

Skrämmande berättelser från dessa mystiska fängelser ”utanför samhället” har genom åren läckt ut och de ger alla samma bild av skräck..

Det rapporteras om hur fångar regelbundet torteras, får insektsfylld mat, och tvingas sitta blickstilla tills de inte längre kan gå.

De kvinnliga fångarnas öde är ännu mer olycksbådande, en före detta aktivist avslöjar att kvinnor inte får bära underkläder och att hon blev sexuellt trakasserad av vakter.

I 23 dagar var Peter instängd i en ”självmordssäker” cell med bara två tysta vakter som enda sällskap, som övervakade varje rörelse han gjorde.

Hans enda avbrott från isoleringen var långa utmattande förhör – mellan sex och 12 timmar långa – och lögndetektortester.

Den 41-åriga Peter är bara en av tiotusentals personer som berättar om de vidriga förhållandena.

Kinas så kallade svarta fängelser

Kinas utomrättsliga förvar
Youtube

Ända sedan 2013, när Xi Jinping blev president, gavs polisen befogenheter att få vem som helst att ”försvinna” i hemlighet i dessa ”svarta fängelser”.

Och de nekas all kontakt med omvärlden och kan förhöras efter behag, i totalt upp till sex månader, skriver SUN.

Vakterna får praktiskt taget fritt spelrum att tvinga fram erkännanden genom att tortera, hota och misshandla fångarna.

Då vinter-OS står för dörren har Kina varit fast beslutna att krossa alla tecken på kritik eller oliktänkande.

Tjänstemän har även varnat för att utländska idrottare som lägger sig i landets politik med uttalanden kommer att bli föremål för ”vissa straff”.

Men nu tillbaka till Peter som ger oss en bila av vad som verkligen händer i de mystiska fängelserna – och hur de fortfarande är i drift idag.

Under en gryningsräd måndagen den 4 januari 2016 stormade 20 poliser Peters lägenhet i Peking med tre starkt lysande kameror och tog honom och hans flickvän.

Som aktivist hade Peter arbetat med kinesiska advokater, som också tillfångatogs – alla fick sina telefoner och bärbara datorer beslagtagna.

De buntades in i en bil, alla fick en svart huva över huvudet, och polisen berättade ingenting.

”Min ambassad visste inte var jag var, inte heller min familj visste var jag var. Ingen hade en aning”, minns Peter.

Livet i de svarta fängelserna definieras i bästa fall av total isolering, tristess och rädsla.

Det enda sällskapet för Peter – och alla andra – var två vakter som bevakade honom dygnet runt, även när han gick på toaletten.

”Det mest extrema är att du spenderar hälften av tiden i din cell”, säger Peter. ”Det finns inget att göra så efter ett tag blir ens hjärna galen.”

Då fångarna konstant förödmjukas och torteras, så får många av de intagna självmordstankar.

Cellerna är dock utformade för att hindra detta alternativ – till och med toaletterna är vadderade.

Vakterna håller fångarna vakna dessa utomrättsliga förvar

Peter minns att upp till 10 vakter ibland stormade in mitt i natten, ställde sig runt mig och försöka skrämma mig, bara för att hålla mig vaken”.

Taggtråd
Image by Chris Reading from Pixabay

Han tillägger: ”Ibland fick jag inte få sova alls, och sedan efter 24/48 timmar släpades jag utmattad till dessa långa förhör.”

Men trots dessa fasor tror Peter att han som svenskfödd vit man behandlades bättre i jämförelse med de skräckhistorier han hört från andra.

Många av hans kinesiska motsvarigheter berövades mat, eller så fick de reducerade ransoner med mat och vatten, och de nekades medicinsk behandling.

Peter fick regelbundet äta ”vattniga nudlar”. Men efter två veckors mediebevakning om hans försvinnande så förbättrades hans situation något – ibland erbjöds han en bit frukt.

Sexuella trakasserier och förnedring

Man tror att tennisspelaren Peng Shuai som nyligen försvann efter sitt uttalande om sexuella trakasserier hamnade i ett svart fängelse.

Vissa intagna tvingas sitta på en upphissad pall så inte fötterna når golvet, så hela kroppsvikten bärs upp av baken och nedre delen av ryggen.

De beordras att inte röra sig på upp till 16 timmar, vilket gör att de till slut inte ens kan gå.

”Jag hade verkligen tur”, säger Peter. ”De behandlade faktiskt mig ganska bra jämfört med andra fångar”.

Många drabbas av PTSD och ångestattacker

Peter hade räknat med att sitta i fängelset i sex månader, eftersom han visste att många av hans kinesiska motsvarigheter gjort det.

PTSD
Image by PDP from Pixabay

Men han släpptes efter 23 dagar, efter att ha tvingats spela in en video där han erkände sina brott mot Kina.

Peter berättar att han efter frisläppandet drabbades av ”psykiska problem” såsom panikattacker, ångest och sömnproblem.

Han tror att han fortfarande lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) än i dag.

”Varje gång jag ska sova undrar jag: ”Kommer någon och hämtar mig?” Dessa tankar jagar mig varje kväll”, säger han. ”Jag tror aldrig att jag kommer över det.”

Efter att ha lämna fängelset flyttade Peter och hans flickvän först till Thailand, och två år senare till Europa, eftersom de kände sig säkrare där.

Kinas ökända black jails eller utomrättsliga förvar

Idag är han chef för organisationen ”Safeguard Defenders” och verkar för försöka förmå Kina att att stänga ner sina RSDL-fängelser.

Han räds också tanken att ”hemliga fängelser blir allt vanligare”, och är orolig att det kommer att sprida sig till länder som Vietnam, Thailand och Burma.

Han tillägger: ”Vi ser människor dö i dessa hemska fängelser. Vi ser människor vars kroppar är fruktansvärt deformerade, i princip utan någon förklaring.